Lems par drošības aizsargjoslu noteikšanu ap vēja elektrostacijām

Valdība otrdien, 2.augustā, lems par grozījumiem Aizsargjoslu likumā, kas nosaka drošības aizsargjoslas ap vēja elektrostacijām, liecina valdības sēdes darba kārtība.

Iepriekšējā valdības sēdē jautājuma izskatīšana tika atlikta, lai precizētu atsevišķas tehniskās detaļas.

Saskaņā ar dokumentiem grozījumu mērķis ir radīt saprotamu un nepārprotamu regulējumu drošības aizsargjoslas noteikšanai ap vēja elektrostacijām, kā arī precizēt termina "vēja elektrostacija" lietošanu atbilstoši vispārējai praksei. Līdz šim nebija precīzi definēts elektrostacijas maksimālais augstums, un minētais likumprojekts nosaka vēja elektrostacijas augstāko punktu, paskaidroja Ekonomikas ministrija (EM).

Likumprojekts paredz, ka aizsargjoslas platums ap vēja elektrostacijām ir pusotru reizi lielāks nekā elektrostacijas augstums no zemes virsmas līdz būves augstākajam punktam. Vēja elektrostacijām ar horizontālu rotācijas asi augstākais punkts ir augstums, ko sasniedz rotora spārns, un vēja elektrostacijām ar vertikālo rotācijas asi augstākais punkts ir vienāds ar rotora ass augstumu vai spārna augstumu atkarībā no vēja elektrostacijas modeļa.

Lai likuma grozījumu dēļ netiktu mainīta esošo vēja elektrostaciju aizsargjosla vai to elektrostaciju aizsargjosla, kurām ir izsniegtas būvatļaujas, Aizsargjoslu likuma pārejas noteikumi ir papildināti ar pantu, kurā paredzēts, ka aizsargjoslas netiek palielinātas tām vēja elektrostacijām, kuras uzbūvētas vai kurām ir izstrādāti un ir spēkā esoši detālplānojumi, akceptēti tehniskie projekti vai kuras ir saņēmušas būvatļauju, kamēr spēkā nestāsies šie Aizsargjoslu likuma grozījumi. Taču, ja šādi komersanti maina vēja elektrostacijas augstumu, piemēram, mainot elektrostacijas jaudu, tiem ir piemērojams regulējums, kas noteic, ka aizsargjoslas platums ir pusotru reizi lielāks nekā elektrostacijas augstums no zemes virsmas līdz būves augstākajam punktam.

EM paskaidro, ka šāds regulējums nepieciešams, jo nav pieļaujama nevienlīdzīga attieksme pret tiem, kas vēja elektrostaciju būvniecību plāno, un tiem, kas tādas jau ir uzbūvējuši un vēlas palielināt elektrostacijas jaudu, pretējā gadījumā, palielinot vēja elektrostacijas augstumu esošajām stacijām, aizsargjoslu var samazināt tik tālu, ka tā var nonākt pretrunā ar Aizsargjoslu likumu, kas paredz nodrošināt cilvēku un vēja elektrostaciju tuvumā esošo objektu drošību vēja elektrostaciju ekspluatācijas laikā un iespējamo avāriju gadījumā ap vēja elektrostacijām ar jaudu, kas lielāka par 20 kilovatiem.

Par likuma grozījumiem vēl būs jālemj Saeimā.