Repše nav apmierināts ar Jakāna darbu

© Reinis Hofmanis, f64

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) vēlētos sagaidīt, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns dara vairāk nekā pašlaik.

Šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunkti" finanšu ministrs atzina, ka viņš gribētu labākus ierosinājums VID reorganizācijas jautājumos, jo tagad VID nepiedāvājot pieņemamu plānu.

Viņš arī uzsvēra, ka VID darbā daudzas lietas ir pilnveidojamas, tāpēc tiekot veiktas reformas, lai arī mazāka finansējuma apstākļos VID varētu pilnvērtīgi veikt savas funkcijas.

Tāpat Repše ir neapmierināts ar personālpolitiku VID, kas tiekot īstenota jau ilgus gadus. Viņš pauda neapmierinātu, ka VID struktūrās joprojām turpina strādāt personas, kas ir tiesātas krimināllietās.

"Izskatās, ka VID līdz šim ir bijusi kā patversme aizdomās turamiem darbiniekiem," sacīja Repše, norādot, ka viens no piemēriem ir tas, ka Finanšu policijas darbinieki, kam tika uzrādīta apsūdzība žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā, turpināja strādāt VID.

LETA jau ziņoja, ka Repše disciplinārlietu pret Jakānu un VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītāju Arti Zaļūksni ierosināja par rupjiem tiesību normu pārkāpumiem civildienesta attiecību izbeigšanā ar diviem VID ierēdņiem, ko Finanšu ministrija to atzinusi par prettiesisku.

"Šķiet, ka Jakāna kungs lielāko daļu no sava darbalaika pavada rakstot savas sūdzības par šo disciplinārlietu," pauda Repše, sakot, ka "VID ģenerāldirektoram tomēr ir iespēja savu darbu pārvērtēt un pievērsties nopietnam darbam".

Tomēr par to, vai Jakāns būtu jāatceļ no amata, Repše atbildēja izvairīgi, sakot, ka VID ģenerāldirektors ir tā persona, ko ieceļ koalīcija. "Jābūt labam un nopietnam pamatam, lai varētu pieņemt lēmumu veikt izmaiņas VID augstākajā vadībā."

Saskaņā ar finanšu ministra teikto patlaban VID koncentrējas uz lielajiem nodokļu maksātājiem vai nemaksātājiem, kā arī tiek likts uzsvars uz preventīvajiem pasākumiem un nodokļu nemaksātāju identifikāciju, lai precīzāk varētu veikt uzņēmumu pārbaudi.

Viņa skatījumā, patlaban VID galvenais uzsvars ir jāliek uz tiem lielajiem uzņēmumiem, kuros pastāv nodokļu nemaksāšanas riski vai pārkāpumi. Tomēr arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ir jābūt gataviem, ka pie viņiem ieradīsies VID nodokļu inspektori, lai pārliecinātos, vai nodokļi tiek maksāti un grāmatvedība ir sakārtota atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Svarīgākais