Patērētāju tiesības: apstiprina jaunus ES noteikumus par pirkumiem internetā

Ceturtdien Parlaments galīgajā lasījumā atbalstīja jaunus noteikumus par patērētāju tiesībām - turpmāk visā ES teritorijā patērētāji par internetā iegādātas preces paturēšanu vai atteikšanos varēs izlemt divu nedēļu laikā no tās saņemšanas, turklāt tiks piemērotas jaunas prasības attiecībā uz informācijas pieejamību pircējam par preces vai pakalpojuma kopējo cenu.

"Mēs vēlējamies regulējumu lielākoties tirdzniecībai internetā, jo pārrobežu tirdzniecība aktīvi noris tieši šajā segmentā. Mēs esam panākuši vienošanos, kurā labi salīdzsvarotas gan patērētāju, gan uzņēmēju intereses" , teica ziņojuma gatavotājs - deputāts un sarunu vadītājs Andreas Schwab (EPP, Vācija).

Parlamenta balsojumā ar 615 balsīm "par", 16 - "pret" un 21 "atturas" apstiprinātie noteikumi stiprinās pircēju tiesību aizsardzību, iepērkoties internetā, un precizēs noteikumus par piegādi un digitālā formāta preču lejupielādēm, kā arī mazinās administratīvās barjeras maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Pašreiz spēkā esošie ES noteikumi ir izstrādāti pirms "digitālo tehnoloģiju ēras" un nenodrošina patērētāju tiesību pietiekamu aizsardzību interneta pirkumiem. Bažas par novēlotu preču piegādi, kā arī atšķirības dalībvalstu likumos par patērētāju tiesībām, kavē pārrobežu tirdzniecību internetā. Turklāt arī uzņēmēji uzskata nesaskaņotu likumdošanu par galveno šķērsli pārrobežu tirdzniecībai.

Pēc galīgā balsojuma Parlamentā jaunie noteikumi ir jāapstiprina Ministru Padomei, kas varētu notikt jūlijā. Pēc tam dalībvalstīm tie būs jāievieš divu gadu laikā.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais