Vienojas par stingrāku ekonomisko pārvaldību ES valstīs

Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē pirmdien, 20. jūnijā dalībvalstis ir vienojušās par ekonomiskās pārvaldības stiprināšanas regulējuma vispārējiem nosacījumiem, kā arī par vispārējo priekšlikumu jaunai direktīvai par noguldījumu garantiju sistēmām.

Aktīvas diskusijas, par ekonomikas pārvaldības paketi ES līmenī notiek jau kopš pagājušā gada novembra. Piedzīvotā ekonomikas un finanšu krīze pierādīja, ka ES dalībvalstis un it īpaši eiro zonas valstis savā starpā ir pārāk cieši saistītas un nevar atļauties arī nākotnē nereaģēt uz tiem ekonomikas politikas pārvaldības trūkumiem, kas minētās krīzes sekas ievērojami pastiprināja. Šī krīze atklāja ES ekonomikas politikas koordinācijas vājās vietas, kā arī to, ka esošās pārraudzības procedūras nav bijušas pietiekamas un visaptverošas.

2010. gada septembrī Eiropas Komisija (EK) nāca klajā ar sešiem tiesību aktu projektu priekšlikumiem, par kuru pamata jautājumiem dalībvalstis tagad ir vienojušās ECOFIN sanāksmē. Divu normatīvo aktu projektu mērķis ir nodrošināt savlaicīgu makroekonomikas nesabalansētības risku identificēšanu un novēršanu ES dalībvalstīs un eiro zonā, savukārt četri no normatīvo aktu projektiem attiecas uz fiskālajiem jautājumiem - grozījumi regulā par budžeta situācijas novērtēšanu un uzraudzības stiprināšanu ekonomikas politikas koordinācijas ietvaros; kā arī grozījumi regulā par pārmērīgas deficīta procedūras paātrināšanu un ieviešanas skaidrojumu;tāpat arī regulā par makroekonomiskās nesabalansētības novēršanu un korekciju;direktīvā par dalībvalstu fiskālo ietvaru veidošanas nosacījumiem un regula par sankciju mehānismu makroekonomiskās nesabalansētības novēršanai eiro zonā;kā arī regula par efektīvu budžeta uzraudzības īstenošanu eiro zonā.

Latvija kopumā atbalsta ekonomikas pārvaldības paketi, lai veicinātu fiskālo disciplīnu ES līmenī.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais