Policistu algas ir tik mazas, ka iekšlietu sistēmā sāk trūkt darbinieku

Likumdošanas izmaiņas un mazās algas ir kļuvušas par iemeslu, kāpēc policijā teju katru dienu kāds uzraksta atlūgumu. Patlaban visā Latvijā trūkst aptuveni 300 policistu, bet Rīgā šī situācija ir pavisam bēdīga - 100 policistu darba vietas stāv tukšas.

Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins šo situāciju nosauc par satraucošu, un arī nākotnes vīzija neesot tā labākā.

Voins atzīmēja, ka policija strikti ir pildījusi valdības dotos rīkojumus par taupības režīma ieviešanu un štata vietu samazināšanu - kopš pagājušā gada jūlija no dienesta policijā ir atvaļināti 1700 darbinieku. Ja pirms tam viņus atvaļināja, tad tagad cilvēki paši iet prom, jo algas ir samazinājušās līdz kritiskai robežai, stāstīja Voins.

Policijas šefs norādīja, ka policija nevar piesaistīt cilvēkus ar algu zem 300 latiem. Latgales reģionā pagaidām problēmu ar darbinieku trūkumu nav, taču viņu trūkst Kurzemē, bet visvairāk - Rīgas reģionā.

No darba policijā aizejot dažāda ranga policisti, arī speciālisti slepkavību izmeklēšanā. Tāpat darbu policijā pamet informācijas tehnoloģiju speciālisti, kuri privātos uzņēmumos saņem daudz lielākas algas.

Darbinieku trūkums arī atsaucas uz konvojēšanu. Šajā vienībā vispār policisti nelabprāt strādājot, bet ar tik mazām algām tajā strādāt nevēlas gandrīz neviens. Voins atzīmēja, ka konvoja problēma nav jauna - tā esot jau hroniska. Ja agrāk šos konvoja dienesta policistus mēģināja stimulēt materiāli, tad tagad tas nav iespējams. Tomēr Voins solīja meklēt risinājumus šai problēmai, tostarp darbinieku motivēšanai strādāt konvoja dienestā.

Svarīgākais