Noraida VK pārmetumus par apmaksas sistēmu ārstiem, norāda uz nepilnībām normatīvajos aktos

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) noraida Valsts kontroles (VK) pārmetumus par nepareizu apmaksas sistēmu ārstu atalgojumam.

Atbilstoši VK norādēm par algu izmaksāšanu mediķiem viņi par savu padarīto darbu nesaņemtu visu nopelnīto darba samaksu, arī slimības un atvaļinājumu gadījumā. VK iebildumi pret darba samaksas aprēķināšanu brigāžu mediķiem, kuri strādā pagarinātu darba laiku, ir saistāmi ar vairāku ārējo normatīvo aktu nepilnībām, aģentūru BNS informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Viņa norādīja, ka NMPD, aprēķinot darba samaksu ārstiem, ir vadījies pēc Darba likuma un Ārstniecības likuma, kas nosaka pagarināto darba laiku ārstniecības personām. Savukārt Valsts kontrole revīzijas laikā atsevišķas normas ir tulkojusi burtiski. Vadoties pēc VK norādēm: piemēram, ja ātrās palīdzības brigādes mediķis būtu nostrādājis vidēji 40 stundu mēnesī jeb pusslodzi, tad saņemtu atvaļinājuma naudu par 168 stundām, savukārt, nostrādājot pusotru slodzi jeb 240 stundu, atvaļinājuma laikā arī saņemtu samaksu tikai par 168 stundām.

NMPD uzsver, ka VK iebildumi pret darba samaksas aprēķināšanu brigāžu mediķiem, kuri strādā pagarinātu darba laiku, ir saistāmi ar vairāku ārējo normatīvo aktu nepilnībām. Šo problēmu ir atzinusi arī Finanšu ministrija. Pēc NMPD ierosinājuma par nepieciešamajām normatīvo aktu izmaiņām un precizējumiem, jau pavasarī šis jautājums skatīts Finanšu ministrijas, Labklājības ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta un NMPD pārstāvju darba grupā. Pašlaik jau virzīti izskatīšanai Ministru kabinetā un Saeimā nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos saskaņā ar NMP dienestā iepriekš lietoto darba samaksas aprēķināšanas metodiku mediķiem, kuri strādā pagarinātu darba laiku.

Tāpat NMPD nepiekrīt norādei par it kā nepamatotu darba stāža piemaksu aprēķināšanu ātrās palīdzības brigāžu mediķiem. NMP dienestam, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem pērnā gada sākumā piemaksas par darba stāžu ātrās palīdzības mediķiem bija jāizmaksā, pretējā gadījumā darbinieki varētu vērsties tiesā par nepamatotu darba stāža piemaksu neizmaksāšanu. Savukārt līdz ar vienotā atalgojuma sistēmas ieviešanu dienestā darba stāža piemaksas vairs netiek aprēķinātas.

Dienests norāda – situācijā, kad daudzi mediķi domā par darbu ārvalstīs, nav pieļaujams, ka formālu iemeslu dēļ ātrās palīdzības mediķi nesaņemtu nopelnīto samaksu un netiktu nodrošināts taisnīguma princips atalgojuma aprēķināšanā.

Līdz ar Ārstniecības likumā pieņemto normu, ka ārstniecības personas var strādāt normālo pagarinātu darba laiku – līdz 240 stundām mēnesī –, netika veiktas izmaiņas citos normatīvajos aktos, kas precizētu atalgojuma aprēķināšanas kārtību un novērstu tiesību normu neviennozīmīgu interpretāciju.

Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders aģentūru BNS informēja, ka saistībā ar VK norādītajiem pārkāpumiem VM ir sākusi NMPD pārbaudi, ir izbeigtas darba attiecības ar galveno grāmatvedi, kā arī ierosinātas disciplinārlietas katras konkrētās amatpersonas atbildības izvērtēšanai. Turklāt iestādē jau veikta grāmatvedības struktūras reorganizācija.

VM gan arī norāda, ka pieļautās kļūdas minētajos aprēķinos pamatā saistītas ar neprecīzu normatīvo aktu traktēšanu un piemērošanu. NMPD pēc rīcības plāna saskaņošanas ar VM novērsīs konstatētās nepilnības.

NMPD nenoliedz, ka pagājušā gada dokumentācijā ir kļūdas un neprecizitātes, kas arī bijis iemesls darba attiecību pārtraukšanai ar galveno grāmatvedi. "Bet runa nav par līdzekļu nepamatotu izmantojumu, to mēs kategoriski noraidām," sacīja Bukša.

Viņa uzsvēra, ka dienests līdz septembrim novērsīs kļūmes dokumentos par pagājušo gadu un sakārtos iekšējās procedūras, ieviesīs stingrāku iekšējās kontroles mehānismu.

Tomēr, lai pilnībā sasniegtu visus ieteikumus, kas norādīti VK ziņojumā, jāpabeidz Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekts "Vienotas neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas vadības informācijas sistēmas un dispečeru centru izveide", kas beigsies pēc gada.

"Jāapzinās, ka vienota dienesta izveide un brigāžu pārņemšana no pašvaldībām ir unikāls process, gada laikā notikusi liela resursu apvienošana," sacīja dienesta pārstāve un norādīja, ka VK pārbaude bija par pagājušo gadu, kad notika NMPD apvienošanas process.

"Ir grūti salīdzināt iestādi, kas tikai veidojas, ar to, kas darbojas jau varbūt piecus vai 10 gadu," piebilda Bukša.

Jau vēstīts, ka, veicot revīziju Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, VK revidenti nav guvuši pārliecību par medikamentu un degvielas uzskaites procesu, par to izlietojumu un atlikumiem kopā 1,4 miljonu latu apmērā. VK konstatējusi, ka krājumi nav novērtēti un inventarizācija nav veikta atbilstoši normatīvajiem aktiem; medikamenti norakstīti, lai gan faktiski tie nav izlietoti. Tāpat degvielas patēriņa normas nav pamatotas un patiesas, kā arī nav nodrošināta atbilstoša degvielas izlietojuma uzskaite.

VK norāda arī uz neatbilstībām darba samaksas aprēķināšanā un uz prettiesisku valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.

Normatīvie akti nosaka metodi mēnešalgu aprēķināšanai ārstniecības personām un vidējās izpeļņas aprēķināšanai darbiniekiem ar summēto darba laiku, tomēr NMPD to nav izmantojis. Līdz ar to NMPD ir nepareizi aprēķinājis darba samaksu, atvaļinājuma naudas un slimības pabalstus kopā 326 tūkstošu latu apmērā – 1967 darbiniekiem atlīdzība aprēķināta kopā par teju 249 tūkstošiem latu vairāk, bet 750 darbiniekiem – par 77 tūkstošiem latu mazāk.

Tāpat VK pauž – lai gan normatīvie akti no 2010.gada vairs neparedz darbiniekiem izmaksāt piemaksu par darba stāžu, NMPD 2010.gadā šādas piemaksas darbiniekiem aprēķinājis un izmaksājis. Tādējādi NMPD nav tiesiski rīkojies ar budžeta līdzekļiem 191,2 tūkstošu latu apmērā. Par konstatēto VK ir informējusi prokuratūru.

VM padotības iestādēs konstatētas neatbilstības atvaļinājumu uzkrājumu aprēķināšanā, ieņēmumu aprēķināšanā un uzrādīšanā, pamatlīdzekļu un krājumu uzskaitē un inventarizācijā, kas ietekmēja gada pārskatā atspoguļotās informācijas pareizību un patiesumu.

Svarīgākais