Satiksmes ministrs mudina pārdot "airBaltic", interesi izrādījusi Ķīnas lidsabiedrība

© f64

Ja valsts savas akcijas "airBaltic" pārdotu, būtu iespējams iegūt finanšu līdzekļus un nodrošināt kvalitatīvus aviopārvadājumus. Turpretī, paturot daļas aviokompānijā, jārēķinās ar vismaz 90 miljoniem latu lieliem ieguldījumiem, lai uzņēmums varētu pastāvēt. Tā raksta satiksmes ministrs Uldis Augulis savā ziņojumā valdībai par situāciju „airBaltic”, kas nonācis TV3 raidījuma "Nekā Personīga" rīcībā.

Viņam piekrīt arī Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. „Ja viss menedžments atrodas mazākuma rokās, tad, ja tās lietas nav pietiekami atrunātas, kas nodrošina vairākuma kaut kādu ietekmi, tādā gadījumā tur ir jāsit gaisā un miers,” saka Ventspils domes priekšsēdētājs.

Situācijas glābšanai lidsabiedrības vadītājs Bertolts Fliks ierosinājis pārdot "airBaltic" piederoši kravu termināli. Cena - 800 000 latu, lai arī termināļa vertība ir vismaz trīs reizes lielāka. Satiksmes ministrs Uldis Augulis termināļa pārdošanu noraidījis.

"Nekā Personīga" rīcībā nonākušajā satiksmes ministra Ulda Auguļa ziņojumā valdībai ministrs mudina „airBaltic” valsts daļas pārdot, jo, lai uzņēmums izdzīvotu, tajā nekavējoties esot jāiegulda 90 miljoni latu un vēl miljards dolāru ilgtermiņā.

Raidījums uzzināja, ka pirms dažām nedēļām pie satiksmes ministra Auguļa viesojies vienas no lielākajām Ķīnas aviokompānijām "Hainan Airlines" augsta līmeņa valdes loceklis un līdzīpašnieks, kas izteicis gatavību pirkt „airBaltic” visas akcijas. Konkrēta cena sarunās minēta neesot.

Ķīnieši par "airBaltic" akciju iegādi interesējušies jau pirms gada. Toreiz bija Saeimas vēlēšanas un premjers Valdis Dombrovskis viņiem nesniedza skaidru atbildi.

„airBaltic” padomes sēde par finanšu situāciju uzņēmumu paredzēta nākamnedēļ. Nav zināms, vai uz to ieradīsies kompānijas prezidents, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pret viņu esot ierosinājis kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

"Nekā Personīga" rīcībā nonākušas ziņas, ka "Vienotības" valdes un Saeimas frakcijas sēdē apspriesti zaudējumi nacionālajā aviokompānijā un secināts, ka, jāpieprasa ministra Auguļa demisija. Konkrēts lēmums pieņemts vēl neesot.

Svarīgākais