Latvija – Baltijas reģiona līdere konteinerkravu pārvadājumos pa dzelzceļu

Latvijai ir lielākā pieredze Baltijas reģionā, organizējot konteineru pārvadājumus pa dzelzceļu. Pašlaik kursē jau trīs šādi specializētie vilcieni, kuru maršrutu ģeogrāfija ir iespaidīga.

To savā uzrunā uzsvēra satiksmes ministrs Uldis Augulis, atklājot XIV starptautisko konferenci „TransBaltica 2011”.

Konteinervilciens „Baltika-Tranzīts” nodrošina pārvadājumus maršrutā Baltijas valstis – Centrālā Āzija, „Rīgas ekspresis” kursē starp Rīgu un Maskavu, bet konteinervilciens „ZUBR” strādā maršrutā Latvija-Baltkrievija-Ukraina.

Augsts vērtējums Latvijas tranzīta jomas uzņēmēju profesionalitātei ir arī ASV lēmums izmantot mūsu transporta infrastruktūru nemilitāru kravu nosūtīšanai uz Afganistānu. Kopš 2009.gada izveidojusies pastāvīga kravu plūsma.

Satiksmes ministrs norāda: „Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis ļauj nodrošināt efektīvāko preču izplatīšanu visā Baltijā. Esam izvirzījuši prioritāti kļūt par loģistikas centru reģionā un piedāvājam kravu izplatīšanas 24 un 48 stundu konceptu. Lai piesaistītu investorus loģistikas centru veidošanai un arī jaunas kravu plūsmas, esam pilnveidojuši nodokļu jomu tā, ka preču importētāji Eiropas Savienībā preces var ievest Latvijā, atmuitot nemaksājot PVN un uzglabāt jau atmuitotas preces distribūcijas centrā līdz tiek saņemts pieprasījums no konkrēta veikala. Šādu loģistikas centru attīstībai esam izvirzījuši prioritārās vietas: ostas un lielākos dzelzceļa mezglus”.

Investīcijas infrastruktūras sakārtošanā ir ieguldījums tautsaimniecības, tai skaitā transporta un loģistikas nozares, attīstībā – šogad autoceļu sakārtošanā plānots ieguldīt ap 270 miljoniem latu, no kuriem lauvas tiesa ir Eiropas Savienības fondu finansējums.

„Mums ir ar ko lepoties arī aviācijas nozarē. Pārdomāta loģistika un veiksmīga reisu saskaņošana ļāvusi starptautiskajai lidostai „Rīga” pagājušajā gadā apkalpot 4 miljonus pasažieru, kas ir piecas reizes vairāk nekā 2004. gadā”, gandarījumu pauda U.Augulis.

Svarīgākais