Minstrijas vienojas par kadastrālo vērtību bāzi 2012.gadam

3.jūnijā Valsts zemes dienestā (VZD) notika starpministriju sanāksme, kurā izskatīja ministriju un sabiedrisko organizāciju izteiktos iebildumus par noteikumu projektu „Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2012.gadam (noteikumi)”. VZD, pamatojoties uz saņemtajiem iebildumiem, atsevišķās pozīcijās precizēja noteikumus, kā arī sanāksmes laikā skaidroja kadastrālās vērtēšanas principus.

Sanāksmes dalībnieki atbalstīja noteikumu virzību apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Sanāksmes dalībnieki vienojās arī par nepieciešamību turpināt kadastrālās vērtēšanas pilnveidošanu, balstoties uz nekustamā īpašuma tirgus informāciju. Sanāksmē tika akceptēts viedoklis, ka jāatrod resursi, lai aktīvāk strādātu pie sabiedrības informēšanas un novērstu sabiedrībā iesakņojušos pieņēmumus un mītus par kadastrālo vērtēšanu. Nepareizs ir viedoklis, ka kadastrālās vērtības tiek noteiktas kā vidējais aritmētiskais lielums no savstarpēji nesalīdzināmiem darījumiem. Nosakot kadastrālās vērtības, netiek mehāniski summēti kopā savstarpēji nesalīdzināmi darījumi: piemēram, graustu un modernu jaunbūvju tirgus cenas, vai arī summas, kas maksātas par lauksaimniecībā izmatojamo un intensīvai apbūvei paredzēto zemi. Ikviens darījums, pirms to izmanto kadastrālo vērtību bāzes izstrādē, tiek rūpīgi izvērtēts.

VZD noraida arī medijos izskanējušo viedokli, ka teritorijās, kurās pēdējā laikā darījumi nav notikuši, kadastrālās vērtības netiek samazinātas un tur joprojām ir spēkā „trekno gadu” cenas”. Teritorijas, kurās darījumi nav notikuši, pēc vienotiem kritērijiem tiek savstarpēji salīdzinātas valsts mērogā. Pamatojoties uz šīs analīzes rezultātiem, tiek veiktas jau esošo kadastrālo bāzes vērtību korekcijas.

Ņemot vērā joprojām esošo, kā arī prognozējamo samērā augsto nekustamā īpašuma nodokļa slogu atsevišķās teritorijās, sanāksmes dalībnieki vienojās, ka jāturpina darbs arī pie izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļu politikā - ar mērķi aizsargāt iedzīvotājus teritorijās ar augstām kadastrālajām vērtībām.

Noteikumi Ministru kabinetam jāpieņem līdz 2011.gada 15.jūnijam, lai tos varētu piemērot kadastrālo vērtību aprēķinam no 2012.gada 1.janvāra.

Ar jauno noteikumu projektu, kā arī tā pielikumiem ikviens interesents var iepazīties VZD mājas lapā.

Svarīgākais