Viļņas pašvaldība pārdos visus savus uzņēmumus

Viļņas pašvaldība nolēmusi pārdot visus pilsētai piederošos uzņēmumus, bet šo uzņēmumu sniegtos pakalpojumus turpmāk pirkt.

Tādā veidā esot iecerēts samazināt pilsētas izdevumus, atsaucoties uz "ELTA", ziņo portāls "db.lv". «Pārdodot uzņēmumus, mēs varētu būtiski samazināt izdevumus, varētu atdot parādus. Šo uzņēmumu pārvalde kļūtu daudz caurspīdīgāka, pazustu korupcija un vienošanās starp politiķiem,» preses konferencē paziņojis Viļņas mērs Vilius Navickis (Vilius Navickas).

Uzņēmumu akcijas iecerēts pārdot vērtspapīru biržās, kā arī meklējot investorus. Pagaidām gan potenciālo pircēju nevienam uzņēmumam vēl neesot, norādījis Viļņas mērs.

«Pārdot var visus uzņēmumus bez izņēmumiem, tomēr par dažiem uzņēmumiem ir šādi tādi jautājumi. Mēs vēl neesam izlēmuši par transporta kompānijām, kā arī siltuma un ūdens apgādes uzņēmumiem,» saka V. Navickis, piebilstot, ka šajos uzņēmumos pilsēta varētu atstāt sev kontrolpaketi.

Ideja par pašvaldības uzņēmumu pārdošanu esot radusies sadarbojoties ar citu valstu pilsētām. Gan Eiropā, gan ASV vislabāk sociālās problēmas esot risinājušas tās pilsētas, kas pārdodot pašvaldības īpašumu, ir atbrīvojušās no parādu jūga un guvušas lielus ienākumus. Iepriekš arī Latvijas valdība izteikusies, ka varētu pārdot vairākus valsts uzņēmumus.

Svarīgākais