Lai izskaustu kontrabandas rūpalu, Centrāltirgus grib cigaretes tirgot legāli

"Rīgas Centrāltirgus" vadība sagatavojusi priekšlikumus izmaiņām Ministra kabineta noteikumos, lai atkal tirgus teritorijā varētu ļaut legāli tirgot tabakas izstrādājumus.

"Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš norāda, ka sagatavotie priekšlikumi tiks iesniegti Iekšlietu un Ekonomikas ministrijās, lai minētās iestādes tos tālāk virzītu izskatīšanai valdībā.

D. Liepiņš cer, ka legālā tirdzniecība ar cigaretēm ļaus izskaust patlaban Centrāltirgū plaši izplatīto kontrabandas cigarešu tirdzniecību. Ļaujot legālajam tirgotājam pārdot cigaretes, viņi būtu ieinteresēti, lai tirgus teritorijā nedarbojas konkurenti - nelegālie tirgotāji, skaidroja Liepiņš. Viņš uzskata, ka eksperiments - aizliegt tirgū pārdot cigaretes - ir izgāzies. Arī patlaban - cieši blakus tirgus teritorijai dažos kioskos, kas pieder privātuzņēmējiem, cigaretes tirgot ir atļauts, bet tirgus teritorijā - nē.

Pēc Liepiņa teiktā, tirgus vadība parasti netiek aicināta ne uz vienu tikšanos, kur spriež par likumdošanas izmaiņām saistībā ar tirdzniecību, un viņš šo situāciju gribot mainīt. Piemēram, patlaban Ekonomikas ministrijā tiek gatavots, pēc Liepiņa domām, pilnīgi absurds priekšlikums, kas paredz tirgus teritorijā aizliegt sniegt jebkāda veida pakalpojumus un aizliegt noliktavas. Tas nozīmētu, ka tirgū vairs nebūtu ne tualetes, ne citu pakalpojumu, bet noliktavu aizliegums radītu problēmas tirgotājiem, jo nebūtu kur uzglabāt preces.

Mūrniece šodien tikšanās laikā ar Liepiņu pārrunājusi esošās problēmas tirgus teritorijā. Pēc Liepiņa teiktā, galvenās no tām ir tieši kontrabandas cigarešu tirdzniecība un nezināmas izcelsmes preču tirdzniecība. Šīm precēm ir beidzies derīguma termiņš, tādēļ veikalos tās netirgo, bet tirgū šī tirdzniecība zeļ un plaukst.

Mūrniece žurnālistiem uzsvēra, ka Iekšlietu ministrija un Valsts policija sola pilnu atbalstu tirgus vadībai cīņā ar šīm problēmām un jau drīzumā sekos reālas darbības.

Neviena no pusēm nevēlējas atklāt, kādas būs šīs darbības un cik ātri tirgū situācija uzlabosies, taču tikšanās esot bijusi ļoti rezultatīva.

Mūrniece pastāstīja, ka tikšanās laikā, kurā piedalījās arī policijas šefs Valdis Voins, pārrunāts - policistiem vairāk jārotē, lai potenciālie likumpārkāpēji tirgū tos neatpazītu. Patlaban gan esot situācija, ka daļa policistu varbūt ir pazīstami ar tiem cilvēkiem, kuri tirgojas nelegāli. Lai to novērstu, policija solījusi savus padotos rotēt. "Jau pašreiz policija cīnās, bet ne ar maksimāliem spēkiem. To, kas notiek tirgū, lielā mērā nosaka pati tirgus vadība, tāpat Pašvaldības policijai ir iespēja tur vairāk patrulēt, bet arī Valsts policija sola atbalstu problēmu risināšanai," teica Mūrniece.

Svarīgākais