Brīdina par sabiedriskā transporta sistēmas sabrukumu

© f64

Biedrības "Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija" (LPPA) rīcibā esot nonākusi informācija, ka nākamā gada valsts budžeta projektā sabiedriskā transporta pakalpojumu zaudējumu segšanai paredzētais finansējums var tikt samazināts par 33% attiecībā pret pagājušo gadu. Biedrība šādu samazinājumu uzskata par nepieļaujamu un brīdina, ka tādā gadījumā iespējams sabiedriskā transporta sistēmas sabrukums.

Finansējuma samazināšanas rezultātā uzņēmumi nespēs pildīt finansiālās saistības. Tiks atlaisti daudzi darbinieki un iespējami uzņēmumu bankroti. Tas savukārt novedīs veiksmīgi veidoto sabiedriskā transporta nozari pie sabrukuma, kuras atjaunošana prasīs lielākus finanšu līdzekļus nekā tie ir nepieciešami šobrīd, norāda biedrība.

"Biedrība LPPA ir patiesi nobažījusies par 2010.gada valsts budžeta projekta pašreizējo virzību. Neredzam iespēju tālākai reisu un maršrutu skaita samazināšanai, jo tāda jau tika veikta šogad, kā arī valsts noteikto iedzīvotāju kategoriju skaita samazināšanai, kuras var izmantot sabiedrisko transpotu ar atvieglojumiem (invalīdi, pirmskolas vecuma bērni, bērni bāreņi). Krīzes situācijā ir svarīgāk kā vēl nekad nodrošināt iedzīvotāju nokļūšanu uz darbu, slimnīcām, skolām un novadu centriem. Iedzīvotāju finansiālais stāvoklis ir strauji pasliktinājies, kā rezultātā nav iespējama tarifu celšana," uzsver LPPA.

Svarīgākais