Tautas partija Repšem pārmet Latvijai neizdevīgu sarunu vešanu ar aizdevējiem

Joprojām nav skaidra Tautas partijas (TP) pozīcija saunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, turklāt vienlaikus TP pārmet finanšu ministram Einaram Repšem (JL) Latvijai neizdevīgu sarunu vešanu, kas valsti esot nostādījis grūtā situācijā.

Kā šodien pēc tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisāru Hoakinu Almuniju žurnālistiem sacīja TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece, liela kļūda bijusi Repši sūtīt kā sarunu vedēju, jo aizvadītajā nedēļā, kamēr ministrs bijis ārzemēs, nav panākta neviena Latvijai izdevīga pozīcija.

"Vieglāk ir vilku par veģetārieti pārtaisīt, nekā Repšes kungam likt aiz cipariem saskatīt cilvēkus," sacīja Muižniece, pēc kuras domām, mehāniska izdevumu samazināšana vairs nav iespējama, jo tas neveicina tautsaimniecības atveseļošanos.

Muižniece ES komisāram esot jautājusi, vai ir iesējami vēl lielāki samazinājumi, kas Latviju var novest pie 20% bezdarba līmeņa, būtiski apgrūtinot ekonomikas atveseļošanos.

Kā ziņots, pēc 17.septembrī notikušās Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) tikšanās ar komisāru Valsts kanceleja informēja, ka Almunija sagaida no Latvijas politiķiem atbildīgus lēmumus un tuvāko nedēļu laikā apmeklēs Latviju.

Komisārs esot gatavs tikties ar visiem politiķiem un Valsts prezidentu Zatleru, lai vēlreiz skaidrotu programmas, par kurām Latvijas valdība ir vienojusies ar starptautiskajiem aizdevējiem, un nākamā gada budžeta izstrādes nozīmību, to Almunija sacījis Dombrovskim.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā gan bija atturīgāka savā preses paziņojumā par notikušo tikšanos. "Strukturāli pamatotu un ilgtspējīgu pasākumu izlēmīga īstenošana ir izšķiroša, lai Latvija vidējā termiņā nodrošinātu budžeta deficīta samazinājumu un liktu stabilus pamatus izaugsmei. Tāpēc pirms 2010.gada budžeta sagatavošanas ir ļoti būtiski atjaunot nacionālo vienprātību. Ir ļoti svarīgi nodrošināt, lai budžets tiktu koriģēts taisnīgi un bezdarbnieki un sabiedrības neaizsargātās grupas tiktu pasargātas," sacījis ES komisārs.

Komisārs uzskata, ka ES, vairākas bloka dalībvalstis un Starptautiskais Valūtas fonds palīdz ar budžeta līdzsvarošanas aizdevumiem un citiem instrumentiem, taču arī Latvijai nepieciešams veicināt stabilizāciju, lai pēc tam ekonomiku nostādītu uz konkurētspējīgākiem un stiprākiem pamatiem.

Komisārs ir atbildīgs par ES dalībvalstu ekonomiku un budžetu pārraudzību. Komisārs ir atbildīgs arī par finansiālās palīdzības programmu īstenošanu, tostarp par maksājumu bilances aizdevumiem, kādu Latvija saņēmusi 2,2 miljardu eiro apmērā.

Svarīgākais