Budžetu iespējams mazināt bez pensiju samazināšanas un PVN palielināšanas

Latvijai ir jāpilda ar starptautiskajiem aizdevējiem noslēgtās vienošanās, kas paredz budžeta samazinājumu par 500 miljoniem latu, un to iespējams īstenot, neskarot pensijas, darbaspēka izmaksas un nepaaugstinot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Tādu viedokli pauž premjera pārstāvētā partija "Jaunais laiks" (JL) šodien masu medijiem izplatītā paziņojumā.

JL uzskata, ka šodien valdībā izskatītie priekšlikumi nākamā gada budžeta veidošanā ir ierosināti sabiedrības interesēs, šajā ekonomiskajā situācijā radot mazāko iespējamo finanšu slogu iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

"Pensijas, ienākuma, sociālā nodokļa un PVN pašreizējās likmes ir sarkanās līnijas, kas nav pārkāpjamas. Ir jāsaprot, ka, tikai aizsargājot uzņēmējus un darba vietas, Latvijā var sākties ekonomikas atveseļošanās," saka JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

JL atzinīgi vērtē savas vadītās valdības paveikto uzņēmējdarbības vides uzlabošanā un ekonomiskās aktivitātes veicināšanā.

Tādi valdības lēmumi kā uzņēmējdarbības uzsākšanai nepieciešamā pamatkapitāla samazināšana jaundibināmiem uzņēmumiem, eksporta garantiju saņemšanas kritēriju atvieglošana, PVN nomaksas termiņu pagarināšana pēc rēķina saņemšanas, uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumu kārtības pārskatīšana un Eiropas Savienības struktūrfondu pieejamība, pēc JL domām, ir nozīmīgs atbalsts uzņēmējiem.

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets šonedēļ vēl citās valdības sēdēs turpinās lemt par nākamā gada valsts budžetu, par to žurnālistus pēc slēgtās valdības ārkārtas sēdes informēja satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK).

Šodien valdība esot pieņēmusi zināšanai Finanšu ministrijas priekšlikumus budžeta izdevumu samazināšanai un ieņēmumu palielināšanai.

Tagad ministrijas izvērtēs Finanšu ministrijas priekšlikumus un sniegs par to savus vērtējumus.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais