Eksperte: Lietus nācis par labu vasarājiem

Lietus piektdien un naktī uz sestdienu ļaus saņemties vasarājiem, taču mitrumu, kas visu pavasari trūcis ziemas kultūrām, tas kompensēt vairs nevar, tādēļ arī uz augstām ziemāju ražām šosezon nav ko cerēt, portālam zz.lv vērtējumu pauž Lauku konsultāciju centra Augkopības nodaļas vadītāja Ingrīda Grantiņa.

«Nolijis labi, bet tas neglābj situāciju,» saka eksperte. Mitrums ļaus strauji kāpināt vasarāju augšanas tempus, kas bremzēti kopš sējas laika. Zemgalē un Kurzemē lietus nav bijis kopš sniega nokušanas, tādēļ labības lauki daudzviet ir panīkuši.

Tomēr ziemāju kultūrām – kviešiem, rapšiem un daudzviet arī rudziem – lietus vairs nekompensēs to mitrumu, kas bija vajadzīgs cerošanas brīdī. Tādējādi jau pašlaik prognozējamas mazākas ražas nekā citus gadus. «Joprojām uz augstām ražām nevaram cerēt,» saka I.Grantiņa.

Nākamnedēļ konsultāciju centra eksperti valstī veiks lauku apskates, lai pēc tam prognozētu, kāds varētu būt sausuma dēļ neiegūtās ražas apjoms.

Jāpiebilst, ka saskaņā ar sinoptiķu vērojumiem Latvijā pagājušajā naktī nolijusi vismaz puse no visa mēneša normas. Stipras lietavas skārušas Zemgali, kur nolijuši pat 80 procenti no visa maija normas.

Svarīgākais