Alkohola ražotāji: akcīzes palielināšana mazinās nodokļu ieņēmumus

Valdības lēmumi par akcīzes nodokļu celšanu ir netālredzīgi. Tie ir haotiski un ekonomiski vāji pamatoti - tā uzskata Latvijas alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) biedri, komentējot plānoto akcīzes nodokļa paaugstināšanu vīnam, raudzētiem dzērieniem un starpproduktiem ar nākamā gada 1.februāri.

"Akcīzes nodokļa kāpums vīniem un citiem alkoholiskajiem dzērieniem situācijā, kad iedzīvotāju pirktspēja krīt, tikai mazinās jau tā zemos nodokļu ieņēmumus un veicinās legālu alkohola importu caur tax free jeb beznodokļu zonām, radot turpmākus nodokļu zaudējumus valstij", uzsver nozares pārstāvji.

Divkāršā akcīzes nodokļa celšana alkoholiskajiem dzērieniem kopš gada sākuma ir apliecinājusi, ka plānotie nodokļu ienākumi netiek iekasēti, bet pretēji - samazinās. Ilustrācijai ARTA pievieno tabulu, kas apliecina, ka akcīzes nodokļa celšana stiprajam alkoholam kopš gada sākuma radījusi tikai un vienīgi nodokļu ieņēmumu kritumu šajā kategorijā, salīdzinot ar periodu no 2006.gada.

Valsts ieņēmumu dienesta dati par šī gada pirmo pusgadu uzskatāmi parāda to, ka, ja līdz šī gada februārim vīna tirgu Latvijā varēja uzskatīt par stabilu un augošu (2008. gadā vīns veidoja 9% alkoholisko dzērienu struktūrā) , akcīzes pieaugums šogad par 33% uzreiz iezīmēja negatīvu tendenci, kas ietekmēja arī vīnu segmentu - jau šobrīd par 3% krities vīna īpatsvars alkoholisko dzērienu tirgū, gan arī vīna pārdošanas apjomi pēc akcīzes nodokļa palielināšanas.

Kopš šī gada 1. februāra vīna realizācija ir samazinājusies par aptuveni 30% (2008.gadā realizēti 1764549 litru vīna, 2009.pirmajā pusgadā - 610375 litri), tāpēc pilnīgi skaidrs, ka paredzamais cenu kāpums uz vīniem akcīzes rezultātā nedos iecerētos papildus nodokļu ieņēmumus

"Ir sajūta, ka politiķi naivi izliekas, ka nezina, kas notiek lauku rajonos, pierobežā un arī tepat, Rīgā - tauta nodzeras ar kaktu pašbrūvējumiem. Mēs nekad nevarēsim runāt par alkohola lietošanas kultūru un pārdomātu patēriņu, ja valsts apzināti veicinās nelegālā tirgus uzplaukumu ar piekopto nodokļu politiku", uzskata alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības biedri.

Turpmākā valdības politika šajā virzienā nav produktīva un atbalstāma, jo visi šie lēmumi notiek nepārrunājot tos ar nozares pārstāvjiem. ARTA biedri vēlreiz uzsver, ka nodokļiem, pirmkārt, ir jābūt iekasējamiem - tātad reāliem, un samērīgiem attiecībā pret patērētāju pirktspēju un kaimiņvalstu nodokļu likmēm, lai neradītu labvēlīgus apstākļus nelegāli ievestā alkohola izplatībai no pierobežas.

Ekonomika

Līdz 2028.gada 31.decembrim svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem paredzēts piemērot samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai virzītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā.

Svarīgākais