"Zemnieku saeima" aicina atjaunot 5% PVN likmi Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem

© f64.lv, Ilze Zvēra

Latvijai raksturīgajiem svaigajiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir jāatjauno pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 5% apmērā, lai mazinātu ēnu ekonomiku, nāktu pretī lauksaimniekiem un patērētājiem, kā arī sniegtu iespēju iedzīvotājiem izdevīgāk nopirkt Latvijai raksturīgo produkciju, aģentūrai LETA pauda biedrības "Zemnieku saeima" lauksaimniecības politikas eksperts un valdes loceklis Mārtiņš Trons.

Viņš atzina, ka biedrība nav saņēmusi oficiālu piedāvājumu no Finanšu ministrijas un valdības par PVN likmes saglabāšanu 12% apmērā vai atgriešanu iepriekšējajā - 5% apmērā. Tomēr lauksaimnieki uzstāj, ka PVN likme būtu jāsamazina līdz 5%, kā tas iepriekš bija noteiktu periodu.

Vienlaikus Trons norādīja, ka lauksaimniekiem ir svarīgi, lai mazajām saimniecībām subsīdijas neapliek ar iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN).

Tāpat biedrībā pauda uzskatu, ka ir nepieciešams pagarināt periodu, kad, pārdodot zemi, lauksaimniekam nav jāmaksā IIN, kas sniegtu iespēju lauksaimniekiem veiksmīgāk startēt tirgū un iegādāties lauksaimniecībā nepieciešamo zemi.

Jau ziņots, ka no nākamā gada plānots paaugstināt IIN likmi, noteikt fiksētu un lielāku neapliekamo minimumu, kā arī paaugstināt minimālo algu.

Tāpat piedāvāts arī turpmāk piemērot PVN likmi 12% apmērā Latvijai raksturīgajiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Savukārt lauksaimnieku saņemtās atbalsta summas jeb subsīdijas paredzēts neaplikt ar IIN.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.