Pauze eiro bāzes likmes kāpumā

Eiropas Centrālā Banka (ECB) nolēma nemainīt eiro bāzes procentu likmi un noguldījumu likmi, saglabājot tās attiecīgi 1,25% un 0,50% līmenī. ECB vadītājs preses konferencē izlaida „maģisko” vārdu salikumu strong vigilance (liela piesardzība), kas var nozīmēt likmju nemainīšanu arī jūnijā.

"Tas, ka likmes pēc aprīļa paaugstinājuma šodien nemainīs, jau bija skaidrs iepriekš, jo ECB nesolīja likmju kāpšanas sēriju, bet gan operatīvu reaģēšanu uz ekonomikas uzvedību. Operatīvā reaģēšana, savukārt, šodien izpaudās kā mazāk agresīvs, nekā tika prognozēts, ECB paziņojuma teksts. Šāda ECB nostāja ir pozitīva ziņa arī Latvijai, jo lēzenāks eiro procentu likmju kāpums bremzēs pieaugumu maksājumiem par eiro kredītiem (eiro procentu likmes līdz gada beigām kopumā turpinās kāpt). ECB uzskata, ka augsto energoresursu un izejvielu cenu dēļ tuvākajos mēnešos inflācijas gada rādītājs turēsies virs 2% atzīmes un energoresursu cenas var apdraudēt ekonomikas izaugsmi, bet kopumā ekonomikas riski ir līdzsvaroti," norāda Nordea bankas Finanšu produktu speciālists Andris Lāriņš.

ECB vadītāja runā iztrūkstot analītiķu gaidītajam vārdu savienojumam strong vigilance, tirgus dalībnieki steidzās pārdot eiro un tā vērtība no 1,484 dolāru atzīmes preses konferences laikā nokrita līdz 1,469 dolāru līmenim (dienas pirmajā pusē eiro bija paviesojies pat 1,49 dolāru tuvumā).

Procentu likmju jautājums jeb, pareizāk sakot, eiro procentu likmju pārsvars pār dolāra procentu likmēm bija viens no galvenajiem eiro cenas dolāros kāpuma iemesliem. Visticamāk likmju starpība pieaugs, tikai pašreiz tirgus dalībnieki pārvērtē termiņus un tempus.

Svarīgākais