Darbu Latvijā sākusi jauna banka. Ko "Indexo banka" piedāvās saviem klientiem?

© pexels.com

Trešdien darbu sākusī "Indexo banka" par konta atlikumu klientiem maksās 1,5% gadā, darbības sākšanas pasākumā sacīja "Indexo bankas" valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.

Viņš atzīmēja, ka līdz šim bankas ilgu periodu nemaksāja procentus par kontu atlikumu vai arī procenti bija ļoti mazi. "Indexo banka" maksās 1,5% gadā par konta atlikumu, kā arī banka piedāvās krājkontu, maksājot 2,75% gadā, un termiņnoguldījumus ar 4% gadā.

Siksnis skaidroja, ka par konkurences problēmām banku nozarē liecina ne tikai pasīvā kreditēšana un zemākais kredītu īpatsvars pret iekšzemes kopproduktu visā Eiropas Savienībā, bet arī fakts, ka Latvija ir starp retajām Eiropas valstīm, kur privātpersonām bankas nemaksā neko vai maksā smieklīgi zemus procentus par norēķinu kontu atlikumiem. Latvijas iedzīvotāji bankās tur vairāk nekā 10 miljardus eiro un no tiem par vismaz 7,5 miljardiem netiek maksāts faktiski nekas.

No trešdienas privātpersonas var kļūt par bankas klientiem - lejupielādēt mobilo lietotni, atvērt kontus, saņemt maksājumu karti, veikt pārskaitījumus, veidot uzkrājumus, izvērtēt kreditēšanas piedāvājumus un izmantot daudzus citus ierastus un jaunus finanšu pakalpojumus.

Siksnis skaidroja, ka "Indexo bankas" mērķis ir aktivizēt konkurenci stagnējošajā banku tirgū. Sākotnēji bankas pakalpojumi tiks sniegti privātpersonām, bet sešu līdz deviņu mēnešu laikā "Indexo banka" plāno sākt arī uzņēmumu un citu juridisko personu apkalpošanu.

Siksnis pasākumā uzsvēra, ka Latvijas ekonomika atpaliek izaugsmes tempos no kaimiņiem, un joprojām ir tālu no attīstītajām Rietumvalstīm. Būtisks iemesls tam ir zemā konkurence Latvijas banku tirgū, kas nav veicinājusi nedz kreditēšanas, nedz inovāciju attīstību.

Viņš atzīmēja, ka būtiska jaunās bankas atšķirība ir arī tās vietējā izcelsme un fokuss uz darbību tieši Latvijā, pielāgojot visus pakalpojumus tieši vietējo iedzīvotāju vajadzībām. Pagaidām bankai nav plānu izvērst darbību ārvalstīs.

Siksnis sacīja, ka Latvijā ārvalstu banku peļņa ir būtiski lielāka nekā citviet, bet Latvijas ekonomikai no šīs peļņas nozīmīgs labums "neatlec". Latvijas Bankas apkopotā banku pārskata dati liecina - 2023.gadā banku nozares peļņa Latvijā bija 606 miljoni eiro, un lauvas tiesu no šīs peļņas jeb vairāk nekā 90% guva četras lielākās ārzemniekiem piederošās bankas.

"Indexo bankas" klientu apkalpošanas centrs no decembra būs biroju kompleksā "Verde", Rīgā, Roberta Hirša ielā.

Jau ziņots, ka no šodienas darbu sāk Indexo banka", sākotnēji piedāvājot apkalpošanu Latvijas privātpersonām.

Eiropas Centrālā banka šogad 15.maijā izsniedza licenci "Indexo bankai" kredītiestādes darbībai.

Tāpat ziņots, ka "Indexo" koncerna auditētie zaudējumi pagājušajā gadā bija 2,898 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

"Indexo" lielākie akcionāri ir Henrikam Karmo piederošā SIA "Perfect Match" ar 8,93%, Valdim Siksnim piederošā SIA "VSCAP" ar 6,69%, Igaunijas uzņēmums "Barolo Finants", kura īpašnieks ir Indreks Gusevs, ar 5,64%, Igaunijas uzņēmums "Saggis", kura īpašnieks ir Sandu Hubans, ar 5,64%, SIA "IN Finance", kuras kontrolējošā persona ir Jekaterina Ņikuļina, ar 5,95%, kā arī Mārcis Martinsons ar 4,98% "Indexo" akciju. Pārējo akcionāru īpašumā ir mazāk nekā 5% akciju.

"Indexo" izveidota 2017.gadā. "Indexo" akcijas ir iekļautas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Svarīgākais