"Altum" jaunā grantu programmā plāno atbalstīt 120 biznesa idejas

© unsplash.com

"Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") trešdien sāk jaunu sociālās uzņēmējdarbības grantu programmu, kurā pieejami septiņi miljoni eiro, lai atbalstītu aptuveni 120 biznesa idejas, programmas atklāšanā sacīja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Programmā pieejamā grantu summa būs no 10 000 līdz 200 000 eiro investīcijām, apgrozāmajiem līdzekļiem, tostarp darba atlīdzības izmaksām atbilstoši biznesa plānam un granta nosacījumiem, informēja Bērziņš.

Katra projekta īstenošanas ilgums būs līdz diviem gadiem, bet kopumā programma būs pieejama līdz 2029.gadam.

Lai saņemtu grantu, uzņēmumam jābūt reģistrētam sociālo uzņēmumu reģistrā. Fiziska persona var pretendēt uz grantu, ja ir uzvarējusi Labklājības ministrijas rīkotā uzsācēju Biznesa ideju konkursā.

Grantu var saņemt arī vairāk nekā vienu reizi, ja atbalstītais projekts ir sekmīgi realizēts, ir izpildīti visi iepriekšējā granta līguma nosacījumi un ir iesniegts pārskats par iepriekšējā biznesa plāna īstenošanu, kā arī netiek pārsniegts "de minimis" slieksnis.

Bērziņš uzsvēra, ka "Altum" ar sociālajiem uzņēmumiem sadarbojas vairākus gadus, līdz šim atbalstot vairāk nekā 200 biznesa ideju un grantos piešķirot 12 miljonus eiro. Iepriekšējā programmā vidējā grantu summa bija līdz 200 000 eiro, trīs ceturtdaļas grantu saņēmēji bija no Rīgas un Pierīgas, bet 20% to izmantoja atkārtoti.

Arī jaunajā grantu programmā "Altum" sagaida pieteikumus no uzņēmumiem, kas ir gatavi ar valsts atbalstu programmas palīdzību attīstīt dzīvotspējīgus biznesus, kas palīdz radīt labāku dzīvi cilvēkiem, kuriem klājas grūtāk, un tādējādi arī visai sabiedrībai kopumā.

Bērziņš uzsvēra, ka grantu saņemšanai biznesa idejai jābūt dzīvotspējīgai, ar būtisku sociālo ietekmi ilgtermiņā.

Sociālās uzņēmējdarbības programma tiek finansēta no Eiropas Sociālā fonda Plus līdzekļiem.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" kapitālā 40% akciju turētāja ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētāja ir Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.