VID problēmas ar gada pārskatu pieņemšanu

© vid.gov.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskā deklarēšanās sistēma (EDS) nespēj apstrādāt visus datus un līdz ar to jau ilgāku laiku ir traucēja gada pārskatu pieņemšana. To portālam nra.lv neslēpj arī VID.

"Jau vairākas dienas EDS sistēmā grāmatveži nevar nodot gada pārskatus (bilances), bet tie ir jānodod līdz 1. maijam un elektroniski, jo viņi pieņēma lēmumu, ka šajā gadā tikai elektroniski var nodot . Tas nozīmē ka viņu vainas dēļ, grāmatveži nevarēs nodot bilances laicīgi, un uzņēmumiem vajadzēs maksāt sodus," portālam nra.lv raksta kāda uzņēmēja.

Arī VID ir saņēmis sūdzības par apgrūtinājumiem iesniegt gada pārskatus un citus dokumentus ar EDS starpniecību. "VID atvainojas EDS lietotājiem, kuri saskārās ar grūtībām veikt darbības sistēmā! Apgrūtinājumi ir saistīti ar daudzu EDS lietotāju vienlaicīgiem mēģinājumiem augšupielādēt apjomīgus dokumentus, kā rezultātā tiek ietekmēta EDS ātrdarbība un veikt spēja. Tajā pašā laikā jāatzīmē, ka darbu ar EDS var apgrūtināt arī citi faktori, piemēram, sistēmas lietotāja interneta pieslēguma ātrums," skaidro VID Sabiedrisko attiecību daļa.

VID regulāri pilnveido EDS un veic uzlabojumus, lai palielinātu sistēmas veiktspēju un ātrdarbību, piemēram, šomēnes tika uzstādīti papildus serveri. VID ir sazinājies ar sistēmas izstrādātājiem, kuri kopā ar IBM meklē risinājumus.

"Jāatzīmē, ka Gada pārskatu likums paredz iespēju gada pārskatus iesniegt ne tikai elektroniski, bet arī papīrveidā. Gadījumā, ja EDS lietotāji nevar iesniegt gada pārskatus elektroniski, aicinām tos iesniegt papīra veidā. Papīra veidā pieņemsim arī uzņēmuma ienākuma nodokļa atskaites," portālam nra.lv norāda nodokļu uzraudzītāji.

Gadījumos, kad VID konstatēs uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarācijas, kā arī gada pārskata iesniegšanas termiņa neievērošanu, tad pirms administratīvi sodīt nodokļu maksātāju, gada pārskata iesniegšanas termiņa neievērošanas iemesls tiks izskatīts individuāli, ņemot vērā VID rīcībā esošo informāciju par EDS lietotāja veiktajām darbībām sistēmā, kā ari sistēmas lēndarbību.