Gada sākumā nodibināti teju divreiz vairāk jaunu uzņēmumu nekā pērn

Šā gada pirmajos trīs mēnešos Latvijā dibināts gandrīz divreiz vairāk uzņēmumu nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina Firmas.lv apkopotie dati.

2010. gada 1. ceturksnī, kad vēl nebija iespējas dibināt mazkapitāla SIA, Latvijā tika reģistrēti 3048 jauni uzņēmumi, bet 2011. gada pirmajos trīs mēnešos reģistrēti jau 5675 uzņēmumi, turklāt statistika liecina, ka reģistrēto uzņēmumu skaitam ir tendence pieaugt katru mēnesi, norāda Firmas.lv valdes priekšsēdētājs Juris Rožkalns.

Saskaņā ar uzņēmuma apkopotajiem datiem, laikposmā no 2010. gada 1. maija līdz šā gada 15. aprīlim kopumā Latvijā nodibinātas aptuveni 9000 mazkapitāla SIA.

‘’Šāda uzņēmumu dibināšanas dinamika skaidri apliecina, ka 2000 latu pamatkapitāls ir bijis bremzējošs faktors jaunu uzņēmumu dibināšanai. Vienlaikus nevar nenovērtēt arī mikronodokļa ieviešanas nozīmi – pērn septembrī, kad tika ieviests šis nodoklis, jaunreģistrēto uzņēmumu skaits sāka pieaugt vēl straujāk,’’ vērtē iFinanses.lv eksperte Zane Džule, zvērinātu advokātu biroja Liepa, Skopiņa/Borenius juriste.

Savukārt Latvijas Ekonomistu apvienības valdes priekšsēdētājs Ivars Brīvers atzīst, ka balstīt ekonomikas attīstību uz mazajiem un mikrouzņēmumiem ir pareizais ceļš nākotnē, tādēļ tiesiskās vides pakāpeniska pielāgošana šim ceļam ir vērtējama pozitīvi, vienlaikus atgādinot, ka valsts ekonomika nevar iztikt arī bez lielajiem uzņēmumiem.

Firmas.lv apkopotie dati liecina, ka vairākums šogad dibināto uzņēmumu ir reģistrējušies tieši kā mazkapitāla SIA (pamatkapilāls līdz 2000 Ls), bet vislielākais īpatsvars – 2582 uzņēmumi – ir izmantojuši iespēju reģistrēties ar pašu mazāko – 1 līdz 10 latu pamatkapitālu.

No mazkapitāla sabiedrībām, kuras uzrādījušas savu darbības veidu, visvairāk reģistrēts pārtikas tirdzniecības un ēdināšanas jomā; finanšu un apdrošināšanas; apģērba un apavu; skaistumkopšanas; transporta; atpūtas un tūrisma; sakaru un informācijas jomā.

Savukārt mikrouzņēmuma nodokļa statuss laikposmā no 2010. gada 1. septembra, kopš tiek piedāvāta iespēja kļūt par šī nodokļa maksātāju, līdz 2011. gada 4.aprīlim ir apstiprināts 10381 uzņēmumam, liecina Valsts ieņēmumu dienesta informācija.

Svarīgākais