No maija Liepājā būs zemāks siltumenerģijas tarifs

Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumu no 1. maija būs spēkā samazināts SIA „Liepājas enerģija" siltumenerģijas tarifs.

Tarifa samazināšana ir panākta, pateicoties vairākiem investīciju projektiem, kas realizēti iepriekšējos gados - tā ir koģenerācijas stacijas izbūve Tukuma ielas katlumājā un maģistrālo siltumtīklu nomaiņa, kas joprojām tiek darīta ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu.

SIA „Liepājas enerģija" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs uzsvēris, ka tarifa samazināšana notika plānoti, uzņēmumam realizējot 2009.gadā apstiprināto attīstības plānu. Tas noteica maģistrālo tīklu rekonstrukciju, kā arī siltumenerģijas ražošanas procesa modernizāciju. Viņš pasvītro, ka šī nebūt nav pēdēja tarifa samazināšana, jo lieli siltumtīklu rekonstrukcijas darbi vēl turpinās, bet šogad uzsāks divus vērienīgus projektus - biokoģenerācijas stacijas izbūvi un jauno ūdenssildāmo katlu uzstādīšanu, kas darbosies ar atjaunojamo, vietējo kurināmo. Abus projektus ir jāpabeidz līdz 2013. gadam.

Likumā noteiktajā tarifa izvērtēšanas procedūras laikā kļuva redzami ieguvumi no tehnoloģiju modernizācija un infrastruktūras sakārtošanas - ir pieaugusi sistēmas efektivitāte un samazinājušās ražošanas izmaksas, kā arī kurināmā patēriņš. Tas nozīmē ka, pieaugot gāzes cenai, uzņēmuma izmaksas un līdz ar to tarifs pieaugs lēnāk ne kā agrāk.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi mainīgo siltumenerģijas tarifu, kas mainās atbilstoši gāzes cenai. Tturpmāk katru mēnesi uzņēmums publicēs aktuālo tarifu, tiklīdz saņems apstiprināto gāzes cenu. Tieši gāzes cenas šobrīd sastāda lielāko daļa no tarifa ~70%.

Siltuma ražošanas uzņēmums „Liepājas enerģija" turpinās ieguldīt investīcijas modernās tehnoloģijās, kas ļaus nākotnē palielināt siltumenerģijas ražošanas efektivitāti un samazināt gāzes kā kurināmā ietekmi uz siltumenerģijas tarifu.

Uzņēmums plāno BIO-koģenerācijas stacijas izbūvi 2011.un 2012. gadā, kam piesaistīts līdzfinansējums no ES Kohēzijas fonda 2,3 milj. latu. Stacija nodrošinās 20% no visas uzņēmumā saražotās enerģijas, bet nākotnē plāno palielināt „zaļās" siltumenerģijas ražošanu līdz 60-65%.

Ekonomika

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais