Jelgavā cels piena rūpnīcu

Lauku atbalsta dienests devis pozitīvu atzinumu piena rūpnīcas būvēšanai Jelgavā, ko iecerējusi SIA «Latvijas piens», ko veido piena kooperatīvu «Trikāta KS», «Dzēse» un «Piena partneri KS» apvienība, ziņo zz.lv.

Sākti rūpnīcas projektēšanas darbi, paredzot, ka celtniecību varētu sākt līdz rudenim.

Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 10 miljonu latu apmērā, kas ietver pilnīgi visus maksājumus –nodokļus, būvniecības izmaksas, projekta finansēšanas izmaksas, apgrozāmos līdzekļus, investīcijas iekārtu iegādei, zemnieku ieguldījumu un Eiropas līdzfinansējumu. Izmaksas tiks precizētas pēc būvniecības konkursu norises. Projektu plānots realizēt divās kārtās, pirmo pabeidzot 2012.gada janvārī, bet otro līdz 2012. gada vasarai, informē uzņēmuma pārstāvji.

«Latvijas piena» valdes loceklis Raimonds Freimanis, runājot par projekta attīstības gaitu, informē: «Tuvākajā laikā uzsāksim piegādes līgumu slēgšanas procesu ar piegādātājiem, paralēli strādājot ar bankām līdzfinansējuma saņemšanai. Turpināsim iesāktos projektēšanas darbus, kas būs galvenā prioritāte, lai maksimāli ātri uzsāktu celtniecību.»

R.Freimanis uzsver, ka topošās rūpnīcas iekārtas netiek iepirktas tikai ārzemēs, ievērojama daļa pasūtījuma tiks izdarīta Latvijā. Paralēli tiek sākts arī darbs pie rūpnīcas menedžmenta un vadības izvēles. Pateicoties rūpnīcas atvēršanai, tiks izveidotas 50 - 60 jaunas darba vietas.

Realizējot kopprojektu, kooperatīvi plāno vienā ražošanas maiņā pārstrādāt 250 līdz 300 tonnu piena. Ražošanu plānots sākt ar saldo krējumu un vājpiena koncentrātu, pēc tam ražojot arī augstas pievienotās vērtības produktus – puscietos un cietos sierus. Uzņēmums orientējas gan uz eksportu, gan produkcijas realizāciju arī vietējā tirgū.

Projekta attīstītāji ir pārliecināti, ka rūpnīca būs konkurētspējīga, jo zemnieki ir ieinteresēti nodrošināt pilnu ražošanas procesu no piena ieguves līdz pārstrādei tepat Latvijā, un atkritīs nepieciešamība eksportēt pienu uz kaimiņvalstīm, lai nodrošinātu labu piena iepirkuma cenu.

Svarīgākais