Saeimas ārkārtas sēdē lems par budžeta grozījumiem

Saeimas Prezidijs sasaucis Saeimas ārkārtas sēdi trešdien, 6.aprīlī, kurā lems par 2011.gada valsts budžeta grozījumu un pavadošās likumprojektu paketes nodošanu izskatīšanai komisijās.

Budžeta grozījumi paredz šim gadam valsts konsolidētajā budžetā 4,256 miljardu latu ieņēmumus, kas ir par 102 miljoniem latu vairāk, un 4,748 miljardu latu izdevumus, kas ir par 19,9 miljoniem latu vairāk nekā iepriekš apstiprinātajā budžeta likumā.

Kopējais konsolidācijas pasākumu apjoms 2011.gada valsts budžeta grozījumos ir plānots 27,9 miljoni latu - ieņēmumu palielinājums par 21,2 miljoniem latu (akcīzes nodokļa, PVN, azartspēļu nodokļa u.c. izmaiņas), kā arī izdevumu samazinājums par 6,7 miljoniem latu.

Papildus no ēnu ekonomikas valsts šogad plāno iegūt 45 miljonus latu.

Valsts budžeta deficīts (pēc Latvijas naudas plūsmas metodikas) līdz ar grozījumiem tiek samazināts līdz 491,6 miljoniem latu, kas ir 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Savukārt konsolidētais budžeta deficīts pēc starptautiskās ESA metodoloģijas tiek prognozēts 4,2% no IKP.

Valdība arī koriģējusi kopējo šī gada IKP prognozi, paredzot, ka, uzlabojoties gandrīz visiem ekonomikas rādītājiem, tas pieaugs par 279 miljoniem latu.

Valdība ar budžeta grozījumiem atļāvusi finanšu ministram Ministru kabineta noteiktajā kārtībā 2011.gadā dzēst valsts aizdevumus 7 596 853 latu apmērā likvidētajiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) vai komercsabiedrībām.

Ar grozījumiem tiek noteikts, ka saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu" sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu ieņēmumu īpatsvars gada sociālās apdrošināšanas pakalpojumu finansējuma summā ir šāds: valsts pensiju speciālajā budžetā - 74,54%, invaliditātes, maternitātes un slimības speciālajā budžetā - 18,23%, nodarbinātības speciālajā budžetā - 6,19%, darba negadījumu speciālajā budžetā - 1,04%.

Šā gada valsts budžeta grozījumi arī paredz, ka VAS "Latvijas Valsts meži" ieskaita valsts pamatbudžeta ieņēmumos maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu 51 693 449 latu apmērā.

Svarīgākais