Latvija soli tuvāk deflācijai

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Šī gada septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, patēriņa cenas Latvijā palielinājušās tikai par 0,5%. Tā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Preču cenu vidējais līmenis septembrī nemainījās, bet pakalpojumu - palielinājās par 1,8%.

Savukārt vidējais patēriņa cenu līmenis septembrī, salīdzinot ar šā gada augustu, samazinājies par 0,2%. Precēm cenas palielinājušās par 0,1%, bet pakalpojumiem samazinājušās par 1%.

Pagājušā gada septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis bija palielinājies par 1,1%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām septembrī bija cenu kritumam ēdināšanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem un augļiem, kā arī cenu kāpumam apģērbiem, apaviem un izglītības pakalpojumiem.

Akciju rezultātā lētāki kļuva arī atsevišķi pārtikas produkti - gaļa un gaļas izstrādājumi par 1,1%, maize un graudaugu izstrādājumi par 1,3%, piens un piena produkti par 1,5%, kā arī TV, audio un video iekārtas par 1,5%.

Septembrī cenas turpināja samazināties augļiem par 7,1%, dārzeņiem par 4,2%, mēbelēm par 3,%, siltumenerģijai par 1,5%, autotransportam par 1,3%, īres maksai par 1,8%, ziediem par 2,4%.

Kā arī cenas samazinājās vairākiem pakalpojumiem, īpaši mājokļa uzturēšanas un remonta par 5,8%, apdrošināšanas par 6,3%, transportlīdzekļu apkopes un remonta par 2,1%, autostāvvietu par 3,8%, atpūtas un sporta par 2,9%, vidējā medicīniskā personāla par 4% un zobārstniecības pakalpojumiem par 1,2%.

Lētāki kļuva ceļojumi, degviela, sanatoriju pakalpojumi un aviobiļetes.

Studiju maksa augstskolās palielinājās vidēji par 13,5%. Lai arī mācību maksa pirmā kursa studentiem ir samazinājusies, vidējā cenu līmeņa izmaiņas turpināja ietekmēt iepriekšējos gados ar studentiem noslēgtie līgumi, kas paredzēja noteiktu maksu visam studiju periodam.

Dārgāki kļuva pasažieru sauszemes transporta pakalpojumi - par 0,7%, sliežu ceļu transporta pakalpojumi - par 1,9%, finanšu pakalpojumi - par 1,3%, kā arī cietais kurināmais - par 0,5%.

Eksperti lēš, ka drīzumā Latvija piedzīvos cenu kritumu jeb deflāciju

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais