Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Ekonomika

Aicina piedalīties ideju konkursā un uzsākt savu biznesu

Jebkuram pilngadīgam Latvijas iedzīvotājam tiek dota iespēja realizēt savu biznesa ideju un iegūt biznesa uzsākšanai nepieciešamās zināšanas, kontaktus un finansējumu – šodien sācies biznesa ideju konkurss, kura mērķis ir veicināt jaunu uzņēmumu veidošanos un tādējādi sekmēt Latvijas ekonomisko izaugsmi.

Līdz 25. oktobrim ikviens, kurš ir sasniedzis 18 gadu vecumu, var savu biznesa ideju brīvā formātā reģistrēt www.idejukauss.lv mājas lapā. Šogad konkursa izvēlētā tēma ir "Biznesa idejas tautsaimniecībai". Konkursa dalībniekam vai grupai (līdz četriem cilvēkiem) ir iespējams brīvi izvēlēties konkursa darba nosaukumu, kas saistīts ar konkrēto konkursa tematiku.

Pēc ideju izvērtēšanas otrajā kārtā iekļuvušo darbu autoriem novembrī būs iespēja piedalīties semināros par biznesa plānu rakstīšanu, finanšu analīzi un plānošanu, mārketingu, kā arī saņemt mentoringa pakalpojumus. Trīs labākie projekti saņems naudas balvas no konkursa partneriem, kuru kopējā vērtība ir ap 9000 latu. Pirmās vietas ieguvējs saņems 5000 latu, 2. vieta - 3000 latu, bet 3.vieta – 1000 latu, kurus varēs izmantot uzņēmējdarbības uzsākšanai. 4.-7. vietas ieguvēji saņems vērtīgas simpātiju un specbalvas no konkursa atbalstītājiem – Airbaltic, Red Bull, draugiem.lv, Skrivanek, Lietišķās dienas, kā arī citiem. Konkursam ir izveidots arī twitter konts, www.twitter.com/idejukauss, kurā var sekot līdzi aktualitātēm. Uzvarētāju paziņošana un apbalvošanas ceremonija norisināsies 22. decembrī.

Inovatīvo biznesa plānu konkurss "Ideju kauss” Latvijā notiek jau trešo reizi, to organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar rīkotājpartneri Junior Achievement-Latvija (JAL). Organizatori norāda, ka Latvijā ir vairāki trūkumi saistībā ar uzņēmējdarbības gara veicināšanu - pārlieku zems ir cilvēku īpatsvars, kas uzņēmējdarbību saredz kā nākotnes karjeras iespēju, stereotipi un agrākie negatīvie priekšstati par komercdarbību. Latvijā ir ļoti neliels skaits uzņēmumu, kas prasa zināšanas – tikai 23% nodarbināto strādā vidējo un augsto tehnoloģiju nozarē, kamēr Lietuvā tie ir 42%, bet Igaunijā - 63%. Inovatīvie uzņēmumi veido tikai 17,5% no kopējā uzņēmumu skaita. Tāpēc konkursa mērķis ir sekmēt inovatīvas uzņēmējdarbības attīstību Latvijā, kam piemīt izaugsmes potenciāls, kā arī sekmēt iedzīvotāju pievēršanos uzņēmējdarbībai kā karjeras iespējai.