SEB atbilstoši jaunākajām prognozēm šogad Latvijā sagaida IKP kritumu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

SEB atbilstoši jaunākajām prognozēm šogad Latvijā sagaida iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu par 0,2%, kamēr iepriekš tika prognozēta izaugsme 0,4% apmērā, liecina bankas publiskotais jaunākais ekonomikas apskats "Nordic Outlook".

Tāpat SEB samazinājusi Latvijas IKP pieauguma prognozi nākamajam gadam no augustā prognozētajiem 2,5% līdz 2,2%, kas gan ir straujākā izaugsme starp Baltijas valstīm, kamēr IKP pieauguma prognoze 2025.gadam palielināta no 2,5% līdz 2,7%, kas savukārt ir lēnākā izaugsme starp Baltijas valstīm.

Vienlaikus SEB nav mainījusi Latvijas gada vidējās inflācijas prognozes. Banka šim gadam joprojām prognozē gada vidējo inflāciju 9,4% apmērā, nākamajā gadā - 2,4% apmērā, bet 2025.gadā - 2% apmērā.

Lietuvas ekonomikā SEB šogad joprojām prognozē kritumu par 0,2%, kamēr IKP pieauguma prognoze nākamajam gadam ir samazināta no augustā prognozētajiem 1,8% līdz 1,5%, bet IKP pieauguma prognoze 2025.gadam samazināta no 3% līdz 2,8%.

Tajā pašā laikā Lietuvas gada vidējās inflācijas prognoze šim gadam samazināta no 9% līdz 8,8%, kamēr nākamajam gadam un arī 2025.gadam prognoze nav mainīta un joprojām ir attiecīgi 2,8% un 2,6%.

Savukārt Igaunijā SEB analītiķi atbilstoši jaunākajām prognozē šogad sagaida lielāku kritumu nekā iepriekš - SEB prognozē, ka Igaunijas IKP šogad samazināsies par 2,5% pretstatā iepriekš prognozētajam kritumam par 1,8%, kamēr nākamā gada IKP pieauguma prognoze samazināta no 1,5% līdz 0,4%, bet 2025.gada IKP pieauguma prognoze palielināta no 3% līdz 3,5%.

Vienlaikus SEB nav mainījusi Igaunijas gada vidējās inflācijas prognozes. Šajā gadā SEB joprojām Igaunijā prognozē gada vidējo inflāciju 9,5% apmērā, nākamajā gadā - 4,5% apmērā, bet 2025.gadā - 2,5% apmērā.

Ekonomika

Iepriekšējos gados Rīgas tirgū vidēji pārdots ap 2500 jaunu dzīvokļu gadā, un tas tādai pilsētai kā Rīga nav īsti apmierinošs rezultāts, aģentūrai LETA pavēstīja būvfirmas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "YIT Latvija" valdes loceklis Andris Božē.

Svarīgākais