SEB atbilstoši jaunākajām prognozēm šogad Latvijā sagaida IKP kritumu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

SEB atbilstoši jaunākajām prognozēm šogad Latvijā sagaida iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu par 0,2%, kamēr iepriekš tika prognozēta izaugsme 0,4% apmērā, liecina bankas publiskotais jaunākais ekonomikas apskats "Nordic Outlook".

Tāpat SEB samazinājusi Latvijas IKP pieauguma prognozi nākamajam gadam no augustā prognozētajiem 2,5% līdz 2,2%, kas gan ir straujākā izaugsme starp Baltijas valstīm, kamēr IKP pieauguma prognoze 2025.gadam palielināta no 2,5% līdz 2,7%, kas savukārt ir lēnākā izaugsme starp Baltijas valstīm.

Vienlaikus SEB nav mainījusi Latvijas gada vidējās inflācijas prognozes. Banka šim gadam joprojām prognozē gada vidējo inflāciju 9,4% apmērā, nākamajā gadā - 2,4% apmērā, bet 2025.gadā - 2% apmērā.

Lietuvas ekonomikā SEB šogad joprojām prognozē kritumu par 0,2%, kamēr IKP pieauguma prognoze nākamajam gadam ir samazināta no augustā prognozētajiem 1,8% līdz 1,5%, bet IKP pieauguma prognoze 2025.gadam samazināta no 3% līdz 2,8%.

Tajā pašā laikā Lietuvas gada vidējās inflācijas prognoze šim gadam samazināta no 9% līdz 8,8%, kamēr nākamajam gadam un arī 2025.gadam prognoze nav mainīta un joprojām ir attiecīgi 2,8% un 2,6%.

Savukārt Igaunijā SEB analītiķi atbilstoši jaunākajām prognozē šogad sagaida lielāku kritumu nekā iepriekš - SEB prognozē, ka Igaunijas IKP šogad samazināsies par 2,5% pretstatā iepriekš prognozētajam kritumam par 1,8%, kamēr nākamā gada IKP pieauguma prognoze samazināta no 1,5% līdz 0,4%, bet 2025.gada IKP pieauguma prognoze palielināta no 3% līdz 3,5%.

Vienlaikus SEB nav mainījusi Igaunijas gada vidējās inflācijas prognozes. Šajā gadā SEB joprojām Igaunijā prognozē gada vidējo inflāciju 9,5% apmērā, nākamajā gadā - 4,5% apmērā, bet 2025.gadā - 2,5% apmērā.

Ekonomika

Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa glabāšanas un regazifikācijas kuģi (FSRU) "Independence" termināļa operators "KN Energies" plāno izmantot vismaz līdz 2040.gadam, piektdien paziņoja Lietuvas valsts kontrolētā uzņēmuma vadītājs Darjus Šilenskis.