LTRK apšauba, vai plānotās nodokļu izmaiņas stimulēs ekonomiku

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai (LTRK) nav pārliecības, ka valdības priekšlikumi nodokļu bāzes paplašināšanai ir saskaņā ar iepriekš atbalstītajiem Ekonomikas ministrijas piedāvājumiem nodokļu politikas jomā stimulēt ekonomiku.

Kā aģentūru LETA informēja LTRK sabiedrisko attiecību vadītāja Lita Kokale, šaubas rada tas, ka neviens no valdības priekšlikumiem nodokļu bāzes paplašināšanai nav iepriekš ticis izdiskutēts ne Reformu vadības grupā, ne sarunās ar LTRK.

LTRK gan atzīst, ka lēmums paplašināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāzi, iekļaujot tajā kapitāla ienākumus, bet saņemtās dividendes ar nodokli aplikt, sākot ar 2010.gadu, piemērojot nodokļa likmi 10%, tās biedrus nepārsteidz un, visdrīzāk, atbilst valdības un starptautisko aizdevēju vienošanās saturam, lai Latvija varētu saņemt aizdevumu.

Savukārt attiecībā uz lēmumu veikt grozījumus likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", paredzot ar 2010.gada 1.janvāri samazināt reprezentācijas izdevumu normu, ko drīkst atskaitīt no apliekamā ienākuma, no 60% līdz 40%, mainīt nodokļa piemērošanas kārtību ar saimniecisko darbību nesaistītiem izdevumiem, piemērojot tiem līdzvērtīgu nodokļa slogu kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ienākumiem, neesot izprotams, kā šo nodokļu iekasēšanu paredzēts administrēt un kādus ieņēmumus gūt.

LTRK pauž bažas, vai šo nodokļu administrēšana un uzraudzība nebūs nesamērīgi dārga, radot jaunas struktūrvienības Valsts ieņēmumu dienestā.

Kā ziņots, valdība ir vienojusies par plašām nodokļu politikas izmaiņām, liecina šodien publiskotais valdības 3.oktobra ārkārtas sēdes protokols.

Svarīgākais