Ekonomists: Uzņēmumu ienākuma nodokļa paaugstināšana nav pieļaujama

Nekāda veida uzņēmumu ienākuma nodokļa paaugstināšana nav pieļaujama, uzskata "DnB Nord bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Viņš aģentūrai LETA uzsvēra, ka progresīvā uzņēmumu ienākuma nodokļa skala ir aplama ideja, par to varētu diskutēt iedzīvotāju ienākumu nodokļa, bet ne uzņēmumu ienākuma nodokļa gadījumā.

Tāpat uzņēmumu ienākuma nodokļa paaugstināšana padarīšot investīciju vidi mazāk pievilcīgu.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa progresīvās likmes paaugstināšana mazinātu mazo un vidējo uzņēmumu ieinteresētību palielināt savu darbības apjomu un nodarbināt vairāk cilvēku.

Strautiņš atbalsta lēmumu, ka netiks noteikta iedzīvotāju ienākumu nodokļa atmaksa par attaisnotajiem izdevumiem, jo tās piemērošana rada lielu administratīvu slodzi un ir efektīvāk medicīnas un ārstniecības pakalpojumu pieejamību veicināt, tos atbalstot tieši. "Turklāt šī norma būtībā ir regresīva, cilvēki ar mazākiem ienākumiem var iegūt mazākas atmaksas," skaidro ekonomists.

LETA jau ziņoja, ka valdība uzdevusi konceptuālai izskatīšanai sagatavot priekšlikumus par uzņēmumu ienākuma nodokļa progresīvās likmes piemērošanu un par pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa par attaisnotajiem izdevumiem atmaksas nenoteikšanu par 2010.gadu.

Svarīgākais