Repše: Latvijai ir jāpilda pret starptautiskajiem aizdevējiem uzņemtās saistības

© Raitis Plauks, f64

Latvijai ir jāpilda pret starptautiskajiem aizdevējiem uzņemtās saistības, ko paredz ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programma, uzsver finanšu ministrs Einars Repše (JL) pēc šodien notikušās tikšanās ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ģenerāldirektoru Dominiku Štrausu-Kānu.

Repše ar SVF vadību pārrunāja jaunākās Latvijas ekonomikas attīstības tendences, 2010.gada budžeta sagatavošanas procesu, kā arī programmas izpildi, par kuru Latvijas valdība un koalīcijas partneri ir vienojušies ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Pēc tikšanās ar Štrausu-Kānu finanšu ministrs norādījis, ka Latvijai ir jāpilda pret starptautiskajiem aizdevējiem uzņemtās saistības, ko paredz Ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programma, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietnieks Aleksis Jarockis.

Pasaules bankas un SVF gada sanāksmes ietvaros Latvijas delegācijai ir ieplānotas vairākas svarīgas divpusējās tikšanās, kuru laikā Repše informē starptautiskos partnerus par makroekonomisko situāciju Latvijā un 2010.gada budžeta sagatavošanas procesu.

Kā ziņots, darbā pie nākamā gada valsts budžeta valdībai, visticamāk, nāksies domāt par vēl lielāku izdevumu samazinājumu un ienākumu palielināšanu, šodien žurnālistiem atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru valdības vadītājs sacīja, ka, "visticamāk, būs nepieciešami papildu fiskālās konsolidācijas pasākumi", atzīstot, ka "korekcijas būs jāveic gan budžeta izdevumu, gan ieņēmumu sadaļā".

Dombrovskis uzsvēra, ka valdībai vēl nav "plāna B", kas paredzētu daudz lielāku izdevumu samazinājumu, kā to prasa starptautiskie aizdevēji, tomēr šāds uzdevums tikšot dots Finanšu ministrijai. Tiklīdz Repše atgriezīsies Latvijā, viņiem būs jāsagatavo konkrēti priekšlikumi.

Ministru prezidents atzina, ka šāds plāns būs jāsagatavo maksimāli ātrā laikā, jo līdz budžeta iesniegšanai Saeimā vairs nav atlicis daudz laika. "Finanšu ministrija vēl nav sākusi strādāt pie plāna B, Repše atbrauks un ķersies šim klāt," sacīja valdības vadītājs.

Dombrovskis arī uzsvēra, ka joprojām turpinās sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, tās esot tikai pusceļā un Latvijai joprojām ir iespējams pārliecināt starptautiskos aizdevējus par daudz mazāku budžeta izdevumu samazināšanu.

Svarīgākais