Ar Latvijas dalību "World Expo 2010" ir daudz sarežģījumu

Sarežģījumu Latvijas dalības nodrošināšanai starptautiskajā izstādē "World Expo 2010" ir ļoti daudz, šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē atzina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols.

"Sarežģījumu ir ļoti daudz, un kopējā vienaldzība ir mulsinoša," sacīja LIAA direktors.

Ozols šodien komisijas deputātus informēja, ka kopš pagājušā gada septembra, kad tika pieņemts lēmums par Latvijas dalību izstādē, process ir ļoti ieildzis saistībā ar lēno finansējuma ieguves procesu no ziedotājiem. "Piespiest kādu ziedot nevaram ne mēs, ne arī Ekonomikas ministrija," sacīja Ozols.

Saskaņā ar viņa teikto Lietuva un Igaunija savus paviljonus esot jau uzbūvējušas, bet Latvija pagaidām vēl neesot sākusi pat paviljonu projektēt, tomēr, ja finansējums tiks saņemts pilnā apmērā, projektu varēs realizēt laikā, jo esot izstrādāta skaidra ideja un tās koncepts.

Viņš arī uzsvēra, ka dalības nodrošināšanai nepieciešami visi 2,6 miljoni latu, bet izdevumus samazināt nav iespējams, jo projekta daļēja īstenošana nav iespējama. Ozols arī pauda pārliecību, ka izdevumu tāme ir pamatota un jāņem vērā, ka izstāde norisināsies pusgadu.

Līgums par Latvijas dalību starptautiskajā izstādē ir jau parakstīts, tomēr soda sankcijas par nepiedalīšanos tajā neesot paredzētas, informēja LIAA direktors.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP) ir pārliecināts, ka Latvijas dalība izstādē ir jānodrošina, jo "tas būtu ārprāts, ja Latvijas būvlaukums paliktu tukšs".

Komisijas deputāti šodien vienojās nosūtīt motivējošu vēstuli iesaistītajām organizācijām un uzņēmumiem, lai veicinātu finansējuma piesaisti un projekta virzību, kas saistīta ar Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "World Expo 2010".

Tiek prognozēts, ka Latvijas paviljonu Šanhajā dienā apmeklēs vismaz 200 000 līdz 400 000 cilvēku, bet kopējais apmeklētāju skaits visā izstādes laikā varētu sasniegt pat 70 miljonus.

Finansējumu Latvijas dalībai "World Expo 2010" 1,7 miljonu latu apmērā ir apņēmusies ziedot VAS "Latvijas Dzelzceļš", kuras sniegto dāvinājumu plānots izmantot šogad.

Savukārt Rīgas brīvostas plānoto finansējumu 0,5 miljonu latu apmērā un Ventspils brīvostas 0,45 miljonu latu apmērā varētu izmantot nākamgad.

Pašlaik gan notiek juridisko jautājumu saskaņošana, un noteikto finansējumu dalības nodrošināšanai LIAA pilnībā nav saņēmusi.

Tiek piedāvāts visus ziedotājus noteikt par Latvijas dalības "World Expo 2010" organizatoriem. Savukārt Ventspils brīvostas pārvalde ir izvirzījusi prasību pēc izstādes beigām tās iekārtas pārdot izsolē.

"World Expo 2010" norisināsies Ķīnā, Šanhajā, no 2010.gada 1.maija līdz 31.oktobrim. "World Expo" ir pasaulē nozīmīgākā starptautiskā izstāde, kas galvenokārt vērsta uz valstu tēla veidošanu un popularizēšanu.

2010.gada "World Expo" izstāde Šanhajā ir sevišķi nozīmīga, veidojot ekonomiskās attiecības ar Ķīnu un citām Āzijas reģiona valstīm. Īpaši svarīgi tas ir pašreizējās pasaules ekonomiskās krīzes apstākļos, kad, neskatoties uz krīzes ietekmi un ekonomikas pieauguma palēnināšanos, Ķīnā tiek prognozēts būtisks reālā iekšzemes kopprodukta pieaugums.

Kā ziņots, brīvostas valde sākotnēji atteica piešķirt finansējumu. Brīvosta savu atteikumu pamatoja ar piedāvātā finansēšanas modeļa neatbilstību normatīvajiem aktiem, kas attiecas uz Rīgas brīvostu.

Kā ziņots, jūnija sākumā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra izstrādāja precizētu tāmi Latvijas dalībai izstādē "World Expo 2010", kurā kopējās projekta izmaksas samazinātas par 110 000 latu. Līdz ar to šim mērķim nepieciešami 2,59 miljoni latu.

Svarīgākais