Minimālās algas pieaugs atkarībā no ekonomiskās situācijas valstī

Ministru kabineta komisijas sēdē apstiprinātā koncepcija par minimālās darba algas noteikšanu paredz, ka turpmākos trīs gadus tā pieaugtu par sešiem latiem gadā.

Labklājības ministrija(LM) turpmākajai minimālo mēnešalgu noteikšanai piedāvāja trīs variantus, bet ministri un sociālie partneri pašlaik atbalsta tās piesaisti makroekonomiskajiem rādītājiem un uzskata, ka tās izmaiņas jāvērtē pēc situācijas valstī.

Minimālo mēneša darba algu plānots pārskatīt reizi gadā, vienojoties ar sociālajiem partneriem un analizējot ekonomisko situāciju, kā arī algas kaimiņvalstīs un citus rādītājus. Ministru kabineta komitejā atbalstītais variants paredz, ka 2012.gadā minimālā alga būs 206 lati, 2013.gadā – 212, bet 2014.gadā – 218 lati. Finanšu ministrijas aprēķini liecina, ka šādā variantā valsts budžetā 2014.gadā papildus jāparedz 1,2 miljoni latu, savukārt ienākumi varētu būt 22 miljoni latu. Šis jautājums tiks skatīts, strādājot pie nākamā gada budžeta.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas panākt projekta papildinājumu, iekļaujot normu, ka līdz ar minimālās algas palielināšanu, tiktu pārskatītas arī zemākās pedagogu atalgojumu likmes. Tomēr premjers Valdis Dombrovskis un LM uzskata, ka kādu algu piesaiste minimālajai algai nav iespējama.

Koncepcijas izstrādē piedalījās Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Centrālās statistikas pārvaldes, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Bankas pārstāvji.

Šogad minimālā mēneša darba alga tika paaugstināta par 20 latiem un sasniedz 200 latus.