Zviedri arvien vairāk "spiež" uz Latviju

© Scanpix

Zviedrijas premjerministrs Fredriks Reinfelds otrdien atkārtoti norādīja, ka Latvijai ir jāpilda savi solījumi Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) un Eiropas Savienībai (ES).

"Mēs nevaram pieņemt, ka viņi [Latvija] atkāpjas no saviem solījumiem, jo viņi pieņem, ka vajadzīgie resursi būs pieejami aizdevumu formā, par kuriem maksās Zviedrijas nodokļu maksātāji kopā ar citām Ziemeļvalstīm un SVF," žurnālistiem sacīja Reinfelds.

"No mums tiek gaidīts, lai mēs pildām savas saistības, un tāpat viņiem ir jāpilda savējās," norādīja Zviedrijas premjerministrs.

Zviedrijas finanšu ministrs Andešs Borjs, kurš nedēļas nogalē paziņoja, ka starptautiskās sabiedrības pacietība pret Latviju sāk izsīkt, uzsvēra, ka Zviedrija ar saviem komentāriem vēlas Latvijai paust skaidru vēstījumu.

"Es esmu izlēmis izteikt komentārus tagad, jo ir labāk, ja viņi saņem skaidru signālu tagad un var veikt nepieciešamo budžeta pielāgošanu, nevis lai pēc tam būtu problēma novembrī, kad SVF izvērtēs viņu budžetu," žurnālistiem skaidroja Borjs.

"Zviedrija, kopā ar SVF un EK ir mūsu viedokli paudusi ļoti skaidri - līdz kādas naudas izmaksāšanai ir jāizpilda aizdevuma nosacījumi. Tam pilnībā piekrīt visi aizdevēji," norādīja Borjs.

Svarīgākais