Sākts uzticamo uzņēmēju saraksta pilotprojekts

Finanšu ministrija, Valsts ieņēmumu dienests (VID), Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kapera, izpildot ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences nodrošināšanas plānā doto uzdevumu, sāk uzticamo uzņēmēju saraksta (tā saucamā Baltā saraksta) ieviešanas pilotprojektu, kurā uz brīvprātības principa piedalīsies lielākie uzņēmumi, kas līdz šim ir korekti kārtojuši ar valsti nodokļu nomaksas saistības.

Pilotprojekta noslēgumā ir paredzēts radīt sistēmu, kurā uzņēmumi, kas ir pierādījuši savu izcilību attieksmē pret valsti, no valsts puses saņem īpašu attieksmi un pretimnākošu sadarbību. Dalība sistēmā būtu iespējama jebkuram uzņēmējam, kas atbildīs noteiktiem kritērijiem.

Finanšu ministrs Andris Vilks, uzrunājot pilotprojektā iesaistītos uzņēmējus, norādīja: „Finanšu ministrija un valdība viennozīmīgi dod priekšroku nodokļu iekasēšanas uzlabošanai nevis nodokļu celšanai. Tāpēc ir nepieciešami jauni, inovatīvi risinājumi, kuri būtu abpusēji izdevīgi gan valstij, gan uzņēmējiem. Latvijā uzticami un stabili sadarbības partneri būtu pelnījuši īpašu attieksmi arī no valsts puses, piedāvājot konkrētus, taustāmus labumus. Bet mums ir nepieciešama Jūsu iesaistīšanās un palīdzība, lai šo instrumentu padarītu patiešām pievilcīgu un izmantojamu praksē.”

Uzņēmējiem, kuri piedalīsies uzticamo uzņēmēju saraksta veidošanas pilotprojektā, iegūs iespēju ātrākai PVN atmaksai, retākas nodokļu administrācijas pārbaudes, vienkāršotas muitas procedūras, individuālu VID konsultantu,kā arī savlaicīgu informāciju par VID konstatētajiem nodokļu nenomaksas riskiem. Pašlaik tiek apzināti arī citi iespējamie ieguvumi, tai skaitā no citām valsts un pašvaldību iestādēm, pilotprojekta īstenotāji gaida priekšlikumus arī no pašiem uzņēmējiem. Plānots, ka kopumā saraksta dalībniekiem būs mazāks administratīvais slogs un lielāka prognozējamība un uzticamība biznesa attiecībās.

Uzticamo uzņēmēju saraksta veidošanu Latvijā atbalsta uzņēmēju organizācijas – LDDK un LTRK. LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle norādīja, ka šo sarakstu veidošanas ideja saskan un papildina LDDK un Latvijas Brīvo arodbiedrības savienības iniciatīvu „Ilgtspējas indekss”, kas ņem vērā ne tikai uzņēmuma atbildību pret valsti, bet dod arī iespēju uzņēmumiem pašiem novērtēt savu korporatīvi sociāli atbildīgo biznesa praksi un ilgtspēju kopumā.

Savukārt LTRK Politikas nodaļas vadītājs Jānis Butkevičs uzsvēra uzņēmēju iespējas, ko sniegtu līdzdalība sarakstā – samazināsies administratīvais slogs, palielināsies uzņēmēju motivācija ievērot „spēles noteikumus” (tai skaitā nomaksāt nodokļus un veidot godīgu konkurenci), kā arī samazināsies publiskā sektora kontroles izdevumi un pieaugs uzticība kontrolētāju un kontrolējamo vidū.

Jāatzīmē, ka Latvijā plānotā sistēma pastāv jau desmit ES dalībvalstīs. Piemēram, Igaunijā ir atsevišķs saraksts pa nozarēm, Lietuvā un Čehijā – saraksts, kas attiecas uz piegādātājiem publiskajos iepirkumos, Vācijā un Ungārijā – būvuzņēmēju saraksts, Nīderlandē – nodokļu administrācijas vienošanās līgumu slēgšana ar lielajiem uzņēmumiem (Horizontal Monitoring System).

Pilotprojekta plānotais laiks ir no šā gada aprīļa līdz jūnijam. Pašlaik Finanšu ministrija un VID ir uzaicinājuši piedalīties projektā nedaudz vairāk kā 50 uzņēmumus. Uzņēmumu līdzdalība projektā ir brīvprātīga.

Svarīgākais