Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika

Cenas aprīlī turpinājušas augt. Kas kļuvis dārgāks, bet kas lētāks?

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijā gada inflācija šogad aprīlī varētu būt samazinājusies līdz 15,1-15,2%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 17,3%, prognozē banku analītiķi.

Tostarp "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozē, ka šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas varētu būt augušas par 0,4%, tādējādi gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli - patēriņa cenām pieaugot par 15,1%.

"Daudz pozitīvu ziņu attiecībā uz inflāciju aprīlī nav gaidāms. Visticamāk, mūs sagaida ziņa, ka cenu līmenis [mēneša laikā] būs turpinājis kāpt," sacīja Gašpuitis, vienlaikus atzīmējot, ka labā ziņa būs tā, ka gada inflācija būs samazinājusies līdz 15,1%.

Pēc viņa teiktā, patēriņa cenu kāpumu mēneša laikā visvairāk būs ietekmējuši sezonālie faktori, kuru dēļ būs pieaugušas pārtikas, kā arī apģērbu un apavu cenas. Arī degvielai aprīlī varētu būt bijis pozitīvs pienesums inflācijai. Visdrīzāk, cenu kāpums būs turpinājies pakalpojumos, kamēr enerģijas cenu krituma ietekme uz tarifiem sāks izpausties turpmākos mēnešos.

Savukārt "Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare aģentūrai LETA norādīja, ka 2023.gada aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas varētu būt pieaugušas par 0,5%, tādējādi inflācijai gada laikā veidojot 15,2%.

"Visdrīzāk, turpinājās cenu pieaugums pārtikai un pakalpojumiem. Savukārt zemākas cenas, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, jo daudzās Latvijas pilsētās turpināja sarūkt apkures tarifi, kā arī elektroenerģija bija lētāka," sacīja Komare.

Viņa arī atzīmēja, ka vidējā cena "NordPool" biržā aprīlī bija tuvu 66 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir līmenis, kāds nav redzēts kopš 2021.gada. Lai gan "Brent" naftas cena pagājušajā mēnesī pasaulē auga, Latvijā degvielas cenas būtiskas pārmaiņas nepiedzīvoja.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām aprīlī paziņos ceturtdien, 11.maijā.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā pieauga par 0,7%, bet gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar 2022.gada martu - palielinājās par 17,3%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, martā pieaudzis par 19,8%.