Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika

"Swedbank" peļņa Latvijā pieaugusi jau par 39 miljoniem eiro

© f64.lv, Ilze Zvēra

"Swedbank" peļņa Latvijā šogad pirmajā ceturksnī bija 61 miljons eiro, kas ir par 39 miljoniem eiro vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, vēsta bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš norāda, ka peļņa ir palielinājusies, jo ir pieauguši bankas ieņēmumi, lai gan šajā periodā auguši arī bankas izdevumi.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2023.gada pirmajā ceturksnī "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 57,216 miljoni eiro, kas ir 3,2 reizes vairāk nekā 2022.gada pirmajā ceturksnī, bet pašas "Swedbank" peļņa pieaugusi 2,7 reizes un bija 61,691 miljons eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2023.gada marta beigās bija 8,569 miljardi eiro, kas ir par 0,7% jeb 55,415 miljoniem eiro vairāk nekā 2022.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 8,514 miljardi eiro.

Krops norāda, ka tīrie procentu ienākumi 2023.gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni ir palielinājušies par 52 miljoniem, kamēr tīrie komisiju ienākumi ir auguši par diviem miljoniem eiro.

Tajā pašā laikā kopējie bankas izdevumi šogad pirmajā ceturksnī veidoja 31 miljonu eiro pretstatā 26 miljoniem eiro pērn pirmajā ceturksnī.

Savukārt kredītuzkrājumi šajā laika posmā bija 1,1 miljona eiro apmērā, kamēr pērn attiecīgajā periodā tādu nebija.

Pēc Kropa vēstītā, bankas kredītportfeļa apmērs ir pieaudzis par 9%, tostarp mājsaimniecību kreditēšanas apmēri ir palielinājušies par 7%, kamēr uzņēmumu kredītportfelis ir audzis par 12%. Vienlaikus depozīti, salīdzinot ar tādu pašu period pērn, ir pieauguši par 9%, tostarp mājsaimniecību depozīti pieauguši par 6%, kamēr uzņēmumu depozīti - par 14%.

"Par spīti globālajiem izaicinājumiem finanšu tirgos un ekonomikā kopumā, "Swedbank" pozīcijas ir stabilas," atzīmē Latvijas "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

Viņš arī norāda, ka banka turpinās darbu pie kreditēšanas veicināšanas.

Tāpat Mencis informē, ka drīzumā plānots atklāt bankas reģionālo biroju Liepājā.

Pēc bankā minētā, "Swedbank" šogad pirmajā ceturksnī vairākkārt ir cēlusi procentu likmes termiņdepozītiem. Līdz ar to, interese par depozītu iespējām šajā ceturksnī ir būtiski augusi - termiņdepozītu apmērs vairāk nekā dubultojies.

"Swedbank" pārstāvji arī atzīmē, ka mājokļu kreditēšanā 2023.gada pirmais ceturksnis iezīmēja klientu intereses atjaunošanos, lai arī mājokļu pieejamība ceturkšņa laikā ir mazinājusies. Gan mājokļu cenu pieaugums, gan ierobežotāks to piedāvājums apgrūtina jaunu mājokļu iegādi. Vienlaikus uzņēmumu kreditēšanas jomā kredītportfeļa pieaugumu veicinājuši galvenokārt enerģētikas, apstrādes rūpniecības, lauksaimniecības un nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un attīstības uzņēmumi.

2022.gada pirmajā ceturksnī "Swedbank" grupa Latvija strādāja ar peļņu 18,14 miljonu eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 23,246 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.