Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Ekonomika

Eksperts: Baltijas valstis ir atraktīva vieta ieguldījumiem

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Uzņēmumu apvienošanās un iegādes tirgū šogad darījumu apjoms varētu būt līdzīgs iepriekšējam gadam, intervijā aģentūrai LETA prognozēja zvērināts advokāts, advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" vecākais partneris Raimonds Slaidiņš.

"Tirgus ir aktīvs. Protams, ne visi iecerētie darījumi izdosies, bet, ja nav kādu negatīvu notikumu ekonomikā vai ģeopolitiski, ir visas iespējas, ka darījumu atkal ir pietiekami daudz. Tirgū arī valda cerība, ka maijā, jūnijā stabilizēsies ekonomika, sāks mazināties procentu likmes. Tāpat privātā kapitāla fondu rīcībā joprojām ir lieli finanšu resursi, un viņu bizness ir tieši uzņēmumu pirkšana un pārdošana," sacīja Slaidiņš.

Viņš piebilda, ka pašlaik ir redzams, ka karš Ukrainā paliekošu iespaidu nav atstājis, lai gan apvienošanās un iegādes darījumu tirgū parasti ļoti labi ir jūtami ģeopolitiski riski, jo uzņēmumiem, kuri iet uz darījumiem - it īpaši starptautiskiem darījumiem -, vienmēr ir ļoti svarīgi izvērtēt, ar kādiem riskiem var nākties saskarties. Tādēļ tad, kad Krievija uzbruka Ukrainai, varēja just, ka darījumu intensitāte Baltijas valstīs kļūst lēnāka, bet pēc tam situācija normalizējās.

"Visi apzinās to, ka šis karš notiek, bet tāpat ir nepārprotams fakts, ka ukraiņi aizstāvas un, pateicoties viņiem, karadarbība neizplatās uz citām valstīm," pauda Slaidiņš.

Tomēr tieši karš ir aktualizējis investīciju nepieciešamību atjaunojamo energoresursu projektos un, līdztekus IT nozarei, šajā jomā varētu būt lielākā darījumu aktivitāte, prognozēja advokāts.

"Pašlaik ir redzams tieši saules enerģijas projektu bums, un ir investori, kuri meklē ieguldījumu iespējas pat ļoti agrīnā projektu stadijā. No vienas puses pērkot projektu agrīnā attīstības fāzē, ir daudz nezināmā un jautājumu, kāda būs tālākā attīstība, bet ir investori, kuri ir gatavi uz risku," sacīja Slaidiņš.

Viņš arī uzsvēra, ka Baltijas valstis ir atraktīva vieta ieguldījumiem, jo investori tās uzskata par pietiekami atvērtām ekonomikām. Tāpat pozitīvi tiek vērtēts tas, ka šeit ir eiro un mēs atbilstam Eiropas Savienības likumdošanai, kas garantē investoriem pazīstamu vidi. Investoru vidū arī dominē uzskats, ka šeit ir izglītots un kvalitatīvs darbaspēks, bet vienlaikus atalgojuma līmenis nav sasniedzis ASV vai dažu Eiropas valstu līmeni.

"Kas attiecas uz mūsu atrašanās vietu, tad ir gan plusi, gan mīnusi - mīnuss, protams, ir tas, ka mums blakus atrodas agresīvā Krievija, bet pluss ir tajā, ka, piemēram, Skandināvijas valstis mūs uzskata par dabīgu Ziemeļeiropas reģiona sastāvdaļu," uzsvēra Slaidiņš.

Jau vēstīts, ka Baltijas valstu uzņēmumu apvienošanās un iegādes tirgū 2022.gadā tika reģistrēti 117 uzņēmumu apvienošanās un iegādes darījumi 2,2 miljardu eiro vērtībā, liecina advokātu biroja "Ellex" sadarbībā ar "Mergermarket" publicētais jaunākais ziņojums. Tas ir bijis kritums salīdzinājumā ar 2021.gadu, kurš bija labākais gads reģionā "Mergermarket" novērojumu vēsturē ar 144 darījumiem 2,4 miljardu eiro vērtībā. Tomēr 2022.gada skaitļi ir otrs labākais rādītājs darījumu apjoma ziņā un trešais labākais rādītājs pēdējā desmitgadē kopējās vērtības ziņā.