Pētījums: Latvijas vadītāju karjeras iespējas Eiropā ir vājas

Saskaņā ar jaunāko ES progresa ziņojumu par inovāciju attīstību Eiropā 1 Latvija ieņem pēdējo vietu. No visām Baltijas valstīm labākie rādītāji ir Igaunijai, kas savā inovāciju attīstības tempā aptuveni divas reizes apsteidz Latviju un pētījumā iekļauto valstu vidū ieņem 14.to vietu.

Savukārt Lietuva ir vienīgā ES valsts, kurai pētījuma ietvaros inovācijām ir negatīvi izaugsmes rādītāji.

„ Līdz šim Latvijā esam diezgan bieži diskutējuši par to, kādi ir zemā radošuma un inovāciju līmeņa iemesli. Kā viens no tiem ir minēts vadītāji – to kompetences un darba stils, jo vadītāji ir tie, kas veido klimatu darba vietā, un veicina vai kavē inovāciju attīstību. Taču līdz šim Latvijā nebija veikti konkrēti pētījumi par vadītāju kompetencēm,” skaidro Arta Biruma, SIA „EiroPersonāls” vecākā konsultante.

SIA „EiroPersonāls” nule kā pabeidzis Latvijā pirmo pētījumu par vadītāju kompetencēm. „Pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijas vadītāju spēcīgākas kompetences krasi atšķiras no Rietumeiropas un ASV vadītāju kompetencēm. Pētījums izskaidro inovācijas kavējošos faktorus un to, kāpēc Latvijas vadītāju karjeras iespējas vadošos posteņos Eiropā ir visai vājas,” tā Arta Biruma.

Pētījums „Veiksmīga Vadītāja profils Latvijā” uzsākts pagājušā gada nogalē pēc tam, kad, izanalizējot 1480 uzņēmumu finanšu rādītājus, noskaidroti Baltijas produktīvākie uzņēmumi 2009. gadā. Konstatēts, ka viens no būtiskākajiem produktivitāti veicinošajiem faktoriem Baltijas uzņēmumos ir vadītāji. Tāpēc tika nolemts izpētīt veiksmīga vadītāja profilu katrā no Baltijas valstīm. Uzņēmumu produktivitātes analīzi veica „Profiles International” Izpētes institūts sadarbībā ar partneriem Baltijā.

Pirmo vietu pētījumā ieņem Šveice, kam seko Dānija, Somija un Vācija. Pētījums tika veikts, balstoties uz 25 ar inovācijām saistītiem indikatoriem, un aptvēra visas 27 ES dalībvalstis, kā arī Horvātiju, Serbiju, Turciju, Īslandi, Maķedoniju, Norvēģiju un Šveici. Vairāk par pētījumu:

Svarīgākais