Pilotu pārslodze apdraud drošību; aviokatastrofas būs nenovēršamas, ja nesaīsinās pilotu darba laiku

© skanpix

Pilotu pārslodze nopietni apdraud aviācijas drošību, un lidmašīnu avārijas būs nenovēršamas, ja netiks saīsināts lidotāju darba laiks, pirmdien brīdinājuši plašas Eiropas mēroga protesta akcijas rīkotāji. Pēc viņu teiktā, pārguris pilots pasažieru drošībai ir tikpat bīstams kā piedzēries pilots.

Tā ziņo portāls apollo.lv

Lidotāju, lidmašīnu mehāniķu un stjuaršu organizētās akcijas dalībnieki 36 Eiropas valstu lidostās izdalījuši aptuveni 100 000 lapiņas lidmašīnas iekāpšanas talona formātā, kurās lasāmi vārdi «Nāvīgi pārguris». Kā reportieriem pastāstījis Eiropas Pilotu asociācijas vadītājs Mārtins Čoks, tiek lēsts, ka 15 līdz 20% no visām traģiskajām aviokatastrofām saistītas tieši ar pilotu pārslodzi.

Protesti aizsākās Briselē ar aicinājumu mainīt attiecīgos Eiropas Savienības (ES) normatīvus, lai nepieļautu, ka pārslodze izraisa negadījumus ar traģiskām sekām.

Rīkotāji norādījuši, ka lidsabiedrībām vairāk rūp izmaksas, ko vispirms negatīvi ietekmējusi naftas cenu celšanās un vēlāk, pēc cenu krišanās, - globālā ekonomikas lejupslīde, kas skārusi biznesa braucienu un tūrisma ceļojumu apmērus.