Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika

Finanšu tirgi šobrīd ir labāk gatavi dažādām svārstībām nekā 2008.gadā, norāda Kazāks

© f64.lv, Nora Krevnera

Eiropā finanšu tirgi šobrīd ir labāk gatavi dažādām svārstībām nekā 2008.gadā, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš skaidroja, ka Eiropā bankas šobrīd ir labi kapitalizētas, to likviditāte ir augsta, kā arī Eiropas Centrālā banka seko līdzi situācijai, un nepieciešamības gadījumā tai ir dažādi instrumenti, lai situāciju stabilizētu.

"Nenoteiktība viennozīmīgi ir augsta. Pārmaiņas ekonomikā ir bijušas ļoti krasas. Inflācija joprojām ir augsta, līdz ar to likmju kāpums joprojām ir nepieciešams, lai inflāciju piebremzētu. Šādā situācijā, visticamāk, kāds no tirgus dalībniekiem kādas kļūdas savā biznesa stratēģijā ir pieļāvis. Taču šajā brīdī, nudien, nevajag salīdzināt situāciju, piemēram, ar 2008.gadu," teica Kazāks.

Latvijas Bankas prezidents atzīmēja, ka situācija salīdzinājumā ar 2008.gadu ir būtiski citāda, tostarp gan banku uzraudzība ir kļuvusi krietni striktāka, gan arī bankām šobrīd ir jātur papildu resursi krīžu gadījumiem.

"Tas, protams, nenozīmē, ka nākotnē viss būs bez jebkādiem riskiem - tā nebūs. Bet mēs esam labāk gatavi dažādām svārstībām. (..) Nudien nevajag domāt, ka 2008.gads ir pie durvīm," sacīja Kazāks.