Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika

Latvijā ceturtajā ceturksnī bijis lēnāks IKP kāpums nekā ES vidēji

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis mazāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" atkārtotā novērtējuma dati, kas apkopoti par 26 bloka dalībvalstīm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, IKP Latvijā, tāpat kā Francijā, ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 0,5%.

Straujākais ekonomikas pieaugums šajā periodā reģistrēts Īrijā (+13,1%), Rumānijā (+4,9%), Maltā (+4,7%) un Kiprā (+4,5%).

Savukārt ekonomikas kritums fiksēts Igaunijā (-4,4%), Lietuvā (-0,4%) un Zviedrijā (-0,1%), bet IKP Somijā saglabājies nemainīgs.

ES vidēji IKP ceturtajā ceturksnī, salīdzot ar oktobri-decembri pirms gada, palielinājies par 1,7%, bet eirozonā - par 1,8%.

Savukārt salīdzinājumā ar trešo ceturksni ES IKP vidēji sarucis par 0,1%, bet eirozonā tas saglabājies nemainīgs.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta 15 no ES dalībvalstīm, par kurām pieejami dati. Visstraujākā tā bijusi Grieķijā (+1,4%), Maltā (+1,2%), Kiprā (+1,1%) un Rumānijā (+1%), bet lielākais kritums bijis Polijā (-2,4%), Igaunijā (-1,6%), Somijā (-0,6%), kā arī Lietuvā un Zviedrijā (abās valstīs -0,5%). Latvijā un Austrijā IKP šajā periodā saglabājies nemainīgs.

Dati nav pieejami par Luksemburgu.