Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika

Latvija ir gatava labākam "Moneyval" vērtējumam, norāda FID

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Latvija nākamajā vērtēšanas kārtā ir gatava saņemt labākus Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" vērtējumus, intervijā aģentūrai LETA atzina Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieka pienākumu izpildītājs Toms Platacis.

Viņš stāstīja, ka pagājušā gada izskaņā notika "Moneyval" plenārsēde, kurā viens no darba punktiem bija arī Latvijas pēcpārbaudes ziņojums. Tas tika pieņemts zināšanai un nolemts, ka Latvijai vairs nav jāatskaitās.

"Tas gan nenozīmē, ka mēs tagad esam izcilnieki, lai gan izdarīts ir milzīgs darbs un mūsu naudas atmazgāšanas novēršanas kultūra, izpratne un spējas pašlaik ir augstā līmenī. Tomēr 2018.gadā pieņemtais "Moneyval" ziņojums ir palicis tas pats," sacīja Platacis.

Ziņojumu veido Tehniskās atbilstības daļa, kurā ir Finanšu darījumu darba grupas (FATF) rekomendācijas, kurām ir jābūt iestrādātām nacionālajos likumos. Tas ir izdarīts un šī ziņojuma daļa ir pārvērtēta. Savukārt otra ir Efektivitātes daļa, kurā ir 11 rīcības virzieni. "Tur mums spēkā ir 2018.gadā piešķirtie reitingi un līdz ar to, ja kāds finanšu investors skatīsies uz šo dokumentu, tad tajā ir šie negatīvie - tiešām negatīvie - vērtējumi," atzina Platacis.

Pašlaik "Moneyval" noslēdz valstu vērtēšanu piektajā kārtā un nākamgad sāksies sestā kārta, kurai pašlaik tiek izstrādāta jauna metodoloģija. FID vadītājs stāstīja, ka Latvijas izvērtējums sestajā kārtā būs obligāts, bet laiks, kad tas notiks, ir atkarīgs no valdības lēmuma par pieteikšanos šai kārtai.

"Tad klātienē atkal brauks eksperti un vērtēs, vai un kādi ir uzlabojumi šajos 11 rīcības virzienos. Es domāju, ka uzlabojumi ir viennozīmīgi," uzsvēra Platacis.

Jau vēstīts, ka 2018.gadā "Moneyval" piektajā izvērtēšanas kārtā Latvijai noteica pastiprinātas uzraudzības režīmu, jo Latvija saņēma zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem.

"Moneyval" Latvijas rīcību atzina par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā. Par vidēji efektīvu Latvijas institūciju rīcība tika atzīta astoņās jomās. Savukārt par efektīvu Latvijas varasiestāžu rīcību "Moneyval" atzina vienā jomā - starptautiskajā sadarbībā.

Vēlāk valdība apstiprināja rīcības plānu "Moneyval" rekomendāciju ieviešanai un 2020.gadā Latvijai izdevās izvairīties no iekļaušanas FATF, kas ir pasaules centrālā organizācija naudas atmazgāšanas apkarošanai, "pelēkajā" jeb to valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā. FATF secināja, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu, tāpēc valsts netiks pakļauta pastiprinātai uzraudzībai.