Latvijā ceturtajā ceturksnī bijis lēnāks IKP kāpums nekā ES vidēji

© AP/Scanpix/Leta

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis mazāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 22 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 0,1%.

No valstīm, par kurām pieejami sākotnējie dati, straujākais ekonomikas pieaugums šajā periodā reģistrēts Īrijā (+15,7%), Rumānijā (+5%), Kiprā (+4,4%) un Nīderlandē (+3,4%).

Savukārt ekonomikas kritums fiksēts Lietuvā (-0,4%) un Zviedrijā (-0,6%), bet IKP Somijā saglabājies nemainīgs.

ES vidēji IKP ceturtajā ceturksnī, salīdzot ar oktobri-decembri pirms gada, palielinājies par 1,8%, bet eirozonā - par 1,9%.

Savukārt salīdzinājumā ar trešo ceturksni ES IKP vidēji saglabājies nemainīgs, bet eirozonā tas pieaudzis par 0,1%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta 13 no ES dalībvalstīm, par kurām pieejami dati. Visstraujākā tā bijusi Īrijā (+3,5%), Kiprā un Rumānijā (abās valstīs +1,1%), kā arī Slovēnijā (-0,8%). Latvijā IKP šajā periodā pieaudzis par 0,3%.

Tikmēr ekonomikas kritums reģistrēts Itālijā (-0,1%), Vācijā un Somijā (abās valstīs -0,2%), Čehijā (-0,3%), Ungārijā (-0,4%), Zviedrijā (-0,6%), Austrijā (-0,7%), Lietuvā (-1,7%) un Polijā (-2,4%).

Dati par Grieķiju, Igauniju, Horvātiju, Luksemburgu un Maltu nav pieejami.

Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi, Somiju un Zviedriju izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Svarīgākais