Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika

Starptautiskais Valūtas fonds palielina šī gada pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi

© unsplash.com

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) otrdien palielināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, ņemot vērā spēcīgu patēriņu un investīcijas, kā arī koronavīrusa ierobežošanai paredzēto pasākumu atcelšanu Ķīnā.

SVF prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 2,9%, nevis 2,7%, kā tika lēsts oktobrī.

Aplēses liecina, ka pērn pasaules ekonomika palielinājās par 3,4%.

Tikmēr nākamajam gadam SVF pasaules ekonomikā prognozē 3,1% izaugsmi.

Fonds norāda, ka pasaules ekonomiku smagi skārušas Krievijas Ukrainā izvērstā kara sekas, taču kopš pērnā gada oktobra nelabvēlīgie riski ir mazinājušies.

"Šis gads joprojām sagādās izaicinājumus, taču tikpat labi ekonomikas izaugsmes temps var pārstāt palēnināties un inflācija sākt samazināties," vēstī SVF.

SVF prognozē, ka ASV iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 1,4%, bet eirozonas ekonomika palielināsies par 0,7%, salīdzinot ar oktobrī lēsto izaugsmi attiecīgi 1% un 0,5% apmērā.

Fonds skaidro, ka ASV ekonomikas izaugsme pagājušā gada trešajā ceturksnī izrādījusies pārsteidzoši noturīga, pateicoties spēcīgam darba tirgum, mājsaimniecību patēriņam un uzņēmumu investīcijām. Arī Eiropā valstis enerģētikas krīzei pielāgojušās labāk, kā gaidīts, un gāzes cenas reģionā bijušas zemākas par prognozētajām, bet energoresursi izrādījušies pietiekami, lai pārvarētu šo ziemu.

Tikmēr Ķīnas ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam palielināta līdz 5,2%, salīdzinot ar iepriekš lēsto 4,4% kāpumu.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā IKP pieaugums šogad tiek prognozēts 0,1% apmērā, bet nākamgad tiek gaidīta 1,4% augšupeja.

SVF prognozē, ka Lielbritānijā šogad IKP samazināsies par 0,6%, bet nākamgad palielināsies par 0,9%.

Krievijas IKP šogad pieaugs par 0,3%, bet nākamgad - par 2,1%, lēš SVF.

Taču, neskatoties uz pozitīvākām prognozēm, SVF brīdina, ka vairāki riski joprojām saglabājas. Ukrainas kara eskalācija varētu negatīvi ietekmēt pārtikas un enerģijas cenas, bet Ķīnas ekonomikas atlabšanu varētu kavēt valsts nekustamo īpašumu nozares krīzes saasināšanās vai jauni koronavīrusa pandēmijas uzliesmojumi.