Kazāks: Nedrīkst pazaudēt skatu uz fiskālo disciplīnu [papildināts 13:52]

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Nākotnē nedrīkst pazaudēt skatu uz fiskālo disciplīnu, ceturtdien, pēc tikšanās ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV), pavēstīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Fiskālā disciplīna ļauj krīžu laikā atbalstīt ekonomiku un pārvarēt krīzes sabiedrībai mazāk sāpīgi," pēc tikšanās uzsvēra Latvijas Bankas prezidents.

Savukārt Ašeradens norādīja, ka Finanšu ministrijai un Latvijas Bankai ir vienots redzējums par pilnveidojamajām jomām ceļā uz ekonomikas transformāciju.

Lai jau tuvākajā laikā radītu skaidru plānu kapitāla tirgus attīstībai, meklētu risinājumus kreditēšanas veicināšanai un arī kopīgi izvērtētu Latvijas makroekonomiskās situācijas izaicinājumus, sanāksmes laikā Ašeradens ar Kazāku vienojās par regulārajām sanāksmēm gan vadības, gan ekspertu līmenī.

Tikšanās laikā pārrunāta virkne finanšu sektoram un valsts ekonomikai kopumā būtiski jautājumi, tostarp makroekonomikas attīstības scenāriji, abu institūciju prognozes augstās nenoteiktības apstākļos.

Amatpersonas pārrunāja finanšu sektora prioritātes, iepazīstinot ar iecerēm pēc Latvijas Bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) integrācijas vienā institūcijā no 2023.gada 1.janvāra. Īpaša uzmanība pievērsta jautājumiem, kas saistīti ar kapitāla tirgus attīstību, kā arī situāciju kreditēšanā, kas pēc 2008.-2009.gada krīzes bijusi nepietiekama.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāta inflācijas dinamika, iemesli un risinājumi tās mazināšanai, kā arī Finanšu ministrijas ieceres nodokļu pārskatīšanai nākotnē.