Dombrovskis: Baltijas valstu ekonomiku attīstības atjaunošana ir Eiropas līmeņa jautājums

Baltijas valstu ekonomiku attīstības atjaunošana un konkurētspēja ir reģiona un pat Eiropas līmeņa steidzami risināms jautājums, šodien Baltijas attīstības forumā Stokholmā sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Premjers, uzrunājot foruma dalībniekus, uzsvēris, ka pašreizējā ekonomiskā krīze ļoti uzskatāmi apliecinājusi, ka Baltijas jūras reģionam vairāk ir jāpievērš uzmanība savstarpējai papildināšanai, kas nodrošinātu padziļinātu ekonomisko integrāciju, aģentūru LETA informēja Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds.

Plašāku reģiona integrāciju var panākt, kombinējot tehnoloģiskās un finanšu priekšrocības, kas ir Baltijas jūras rietumu krastā, ar izglītoto darbaspēku un ģeogrāfiskām priekšrocībām - austrumu krastā.

"Ja vēlamies veidot konkurētspējīgu un integrētu reģionu ap Baltijas jūru, ir nepieciešams rast savstarpēji izdevīgus risinājumus, kas veicinātu darba dalīšanu, kā arī to, ka Baltijas reģiona uzņēmumi izmantotu vietējos resursus, nevis meklētu tos pasaulē," sacījis valdības vadītājs.

Premjers ir pārliecināts, ka banku un investoru aprindām reģionā jāapzinās, ka tās ir līdzatbildīgas par ekonomikas struktūrām, kādas ir izveidojušās Baltijas jūras austrumu krastā. Ņemot vērā šo atbildības sajūtu, bankām un investoriem vajadzētu atjaunot finansējuma pieejamību produktīviem ekonomikas sektoriem, kas veidotu pamatu reģiona konkurētspējai.

Dombrovskis pauda pārliecību, ka finanšu sistēma reģionā ir nostabilizēta, tostarp arī Baltijas valstīs, un pašlaik jāpievērš padziļināta uzmanība reālās ekonomikas atdzīvināšanai, bet nacionālajām valdībām ir jāpaveic savi mājasdarbi, nodrošinot, ka vietējie tirgi attīstās tādos apstākļos, kuros valda sociālā aizsardzība un sociālā stabilitāte.

Kā ziņots, šodien Dombrovskis piedalījās ikgadējā Baltijas attīstības forumā ar uzrunu par ekonomisko situāciju Latvijā un Baltijas jūras reģionā. Forumā piedalījās Somijas, Lietuvas un Zviedrijas valdības vadītāji.

Svarīgākais