Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika

Cenu pieaugums janvārī, visticamāk, turpināsies, prognozē banku analītiķi

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijā patēriņa cenas, pēc divu gadu gandrīz nepārtraukta kāpuma, decembrī salīdzinājumā ar novembri varētu būt samazinājušās par 0,4-0,5%, prognozē banku analītiķi, vienlaikus norādot, ka decembra dati vēl neliecina par deflācijas sākumu.

Tostarp "Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare saka, ka 2022.gada decembrī salīdzinājumā ar novembri patēriņa cenas Latvijā varētu būt samazinājušās par 0,5%, inflācijai gada laikā - 2022.gada decembrī salīdzinājumā ar 2021.gada decembri - veidojot 20,8%. Vienlaikus gada vidējā pērn Latvijā varētu būt bijusi 17,3%.

"Kritumu mēneša laikā, visticamāk, noteica zemākas degvielas cenas. Pazeminošs efekts bija arī apģērbu un apavu cenām, lēnām iestartējoties atlaižu maratonam," teica Komare.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka ar mājokli saistīto pakalpojumu cenas, visdrīzāk, nebūs būtiski mainījušās, iespējams, fiksēts vien neliels pieaugums. Savukārt pārtikas cenas, visticamāk, turpināja kāpt, bet nedaudz lēnāk kā iepriekš.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka decembrī salīdzinājumā ar novembri patēriņa cenas varētu būt samazinājušās par 0,4%, tādējādi 2022.gada decembrī salīdzinājumā ar 2021.gada decembri patēriņa cenas varētu būt palielinājušās par 20,9%. Savukārt 2022.gada vidējā inflācija pērn varētu būt bijusi 17,2%.

"Decembrī, pēc nepārtraukta 24 mēnešu kāpuma, cenu līmenis atkal kritās," atzīmēja Gašpuitis.

Viņš skaidroja, ka galvenais iemesls "cenu atvilnim" decembrī bija tas, ka samazinājās degvielas cenas, kā arī parādījās atlaides, kas tika piemērotas daudzās preču grupās, piemēram, apģērbiem un apaviem, kā arī noteiktām pārtikas precēm. Nozīme bija arī tam, ka nebija novērojami izteikti pieaugumi kādā no patēriņa grupām.

Tajā pašā laikā Gašpuitis atzīmēja, ka decembra dati vēl neliecina par deflācijas sākumu, un cenu pieaugums janvārī, visticamāk, turpināsies, kaut gada pieauguma tempi sāks kristies.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pēdējo reizi patēriņa cenu kritums mēneša laikā Latvijā fiksēts 2020.gada novembrī, patēriņa cenām samazinoties par 0,3%. Taču divos mēnešos - 2020.gada decembrī un 2022.gada janvārī - patēriņa cenas mēneša laikā Latvijā nemainījās.

Datus par patēriņa cenu izmaiņām decembrī un 2022.gadā kopumā Centrālā statistikas pārvalde paziņos trešdien, 11.janvārī.

Jau vēstīts, ka Latvijā patēriņa cenas 2022.gada novembrī salīdzinājumā ar oktobri pieauga par 1,1%, bet gada laikā - 2022.gada novembrī salīdzinājumā ar 2021.gada novembri - palielinājās par 21,8%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī pieauga par 16,2%.