Ārlietu ministrija un LDDK uzsāks diskusiju ciklu - eksporta attīstība

6.oktobrī Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Prezidents Vitālijs Gavrilovs un LDDK Viceprezidents Vasilijs Meļņiks, turpinot veiksmīgu ilggadējo sadarbību, informatīvajā pasākumā atklās apaļā galda diskusiju ciklu "Ārlietu dienests Latvijas eksportam. Uzņēmēju tikšanās ar Latvijas vēstniekiem".

Informatīvajā pasākumā ieskatu jau esošajā sadarbības pieredzē starp vēstniecībām un uzņēmējiem sniegs Latvijas Republikas vēstnieks Krievijas Federācijā Edgars Skuja un Latvijas Republikas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars.

LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs: "LDDK ir bijušas vairākas tikšanās ar atbildīgajām institūcijām, bet vēl joprojām nav skaidra izpratne, kāds eksporta atbalsts Latvijas uzņēmumiem un attiecībā uz kurām valstīm ir nepieciešams. Konkrētu uzņēmumu vajadzību apzināšana ir īpaši svarīga šobrīd, kad iekšējā patēriņa kritums samazina uzņēmuma peļņas rādītājus. Tikai formulējot skaidras prasības, varam prasīt atbalstu biznesam tik grūtā brīdī."

Diskusiju cikla "Ārlietu dienests Latvijas eksportam. Uzņēmēju tikšanās ar Latvijas vēstniekiem" mērķis ir atrast konkrētus risinājumus Latvijas uzņēmumu eksporta apjomu palielināšanai un tirgu paplašināšanai, izmantojot Latvijas ārlietu dienesta atbalsta iespējas. Aicinām nozaru asociācijas un uzņēmumus izmantot šo iespēju un pieteikties LDDK un Ārlietu ministrijas rīkotajām diskusijām, lai veidotu kontaktus ar Latvijas Republikas vēstniekiem ārvalstīs.

Balstoties uz konkrētiem piemēriem un mudinot izmantot vēstniecību atbalstu, vēstnieki uzņēmējiem sniegs vērtīgu un specifisku informāciju par attiecīgo valstu tirgiem un brīvajām nišām, kas būtu apgūstamas attiecīgajās valstīs, kā arī par valstu nacionālajām un tirgus īpatnībām.

Diskusiju cikla laikā LDDK iepazīstinās ar LDDK biedru aptaujas rezultātiem par Latvijas uzņēmumu ārējās tirdzniecības prioritātēm eksporta jomā. Aptauja LDDK biedru vidū tiek veikta otro gadu pēc kārtas, kas ļaus salīdzināt rezultātus par ārējās tirdzniecības potenciālu.

Cikls, kas sastāvēs no desmit apaļā galda diskusijām, tiks uzsākts 12.oktobrī un turpināsies līdz 18.decembrim. Katra diskusija būs veltīta atsevišķam reģionam, iekļaujot tās valstis, kurās ir Latvijas vēstniecības. Latvijas vēstnieki šajās diskusijās piedalīsies gan klātienē, gan videokonferences režīmā no ārvalstīm.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais