"Lido" ēstuvi Spānijā, iespējams, cels F1 trasē

Latvijas vēstnieka Rolanda Lappuķes un Latvijas uzņēmēju vizītes laikā Spānijas trešajā lielākajā pilsētā Valensijā no 28. septembra līdz 1.oktobrim, tiekoties ar šīs pilsētas vadību un tūrisma industrijas pārstāvjiem, kā viens no iespējamiem sadarbības projektiem tika minēta iecere Valensijā būvēt ēdināšanas un atpūtas kompleksu "LIDO".

Kā atzina pilsētas pārstāvji, iespējamā vieta šāda kompleksa izveidei būtu Valensijas Formulas 1 trases teritorija. Šī neapbūvētā teritorija atrodas starp ostu un pilsētu, un tajā ir plānots izvietot interesantus starptautiskus objektus, kas piesaistītu šai pilsētai tūristus. Lai turpinātu ar "LIDO" būvniecību Valensijā saistītās sarunas, ir nepieciešams veikt padziļinātu finansiālo un kompleksa telpisko analīzi.

Valensijas pilsēta 2008. gadā atradās pirmajā vietā Eiropā tūristu pieauguma ziņā. Daudzi tūristi dodas uz Valensiju no Skandināvijas valstīm un Krievijas, tādēļ Valensijai būtu interese izskatīt iespēju atbalstīt "AirBaltic" tiešo reisu starp Rīgu un Valensiju, kas atvieglotu tūristu nokļūšanu Valensijā. Tiešais reiss ļautu veidot jaunus tūristu maršrutus, iekļaujot Rīgas lidostu kā tranzītlidostu lidojumiem uz Spāniju no Skandināvijas, Baltijas valstīm un Krievijas.

Ap Valensijas pilsētu tiek veidotas jaunas atpūtas un apbūves teritorijas, un arī šeit ir iespēja Latvijas biznesam. Valensijā strādā kompānija "Casa Space Transfer", kas jau ir uzbūvējusi vairākas Latvijas firmas "Superbebris" koka mājas Spānijā. Šobrīd ir arī izveidota "Superbebra" māju ekspozīcija netālu no Valensijas. Kā informēja Vilnis Birznieks, firmas "Casa Space Transfer" direktors, tad varētu veidoties laba sadarbība ar Valensijas pilsētas Attīstības departamentu par kopīgu projektu izveidošanu un realizēšanu.

Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Idynamic" pārstāvji Sandis Mediņš un Normunds Puzo tikšanās laikā ar Spānijas izpētes institūtu ¨LabHuman" pārrunāja sadarbības modeļus, kuru ietvaros Latvijas IT firmas, zinātnieki un ārsti varētu piedalīties lielos Eiropas līmeņa projektos, veicot konkrētas aktivitātes sadarbībā ar spāņu kolēģiem.

Latvijas būvmateriālu ražošanas firmas "Sakret" pārstāvis Juris Grīnvalds uzskata, ka Spānijā ir samērā piesātināts tirgus, taču, veidojot sadarbības modeļus ar Latvijas koka māju un koka eksportētājiem, ir iespējams veicināt "Sakret" krāsu un sauso maisījumu pārdošanu, piedāvājot spāņu tirgum jaunas krāsu tehnoloģijas, kā arī pārdošanas un mārketinga modeļus.

SIA "Ogu Maize" pārstāvis Aigars Strauss uzskata, ka arī Latvijas pārtikas ražotājiem pastāv iespējas Spānijas tirgū, tādēļ nepieciešams strādāt pie ilglaicīgas sadarbības modeļiem ar lielajām pārtikas ķēdēm. Spānijas tirgū jau var nopirkt tādu Latvijas uzņēmumu kā "Rīgas Piena kombināts", "Laima", "Brīvais Vilnis", "Ēvalds", "Rīgas Balzāms" produktus.

Latvijas vēstnieks Spānijā Rolands Lappuķe uzskata, ka veiksmīgi notikušajā vizītē ļoti būtiska bija produktīvā sadarbība starp Latvijas vēstniecību Spānijā, Ārlietu ministriju un uzņēmējiem. Lielu atbalstu vizītes organizēšanā sniedza Latvijas goda konsula Valensijā kandidāts Rafaels Aberts Pamplo un uzņēmuma "Casa Space Transfer" pārstāvis Vilnis Birznieks.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais